În 25 de ani, Unitatea 1 CNE Cernavodă a livrat 127 milioane MWh, adică 9% din consumul național

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic În 25 de ani, Unitatea 1 CNE Cernavodă a livrat 127 milioane MWh, adică 9% din consumul național

După 25 de ani de la punerea in funcțiune a primului reactor nuclear, Nuclearelectrica asigură aproximativ 20% din necesarul de consum și 33% din energia curată la nivel național. În 25 de ani, Nuclearelectrica a livrat în SEN peste 200 milioane de MWh la un factor de capacitate de peste 90%, evitând eliberarea în atmosferă a peste 170 milioane tone de CO2.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a livrat de la punerea în funcțiune până în prezent 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel național în 25 ani. Totodată, de la punerea în funcțiune până în prezent U1 a evitat eliberarea în atmosferă a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.

„Energia nucleară asigură în prezent în România 11.000 locuri de munca, are o cifră cumulată de afaceri anuală de aproximativ 600 milioane Euro și o contributie în PIB de 5,7 miliarde Euro. Este o sursă de energie curată, rezilientă și accesibilă. Pentru cei 25 de ani de operare cu mult profesionalism, le mulțumesc colegilor mei pentru fiecare zi de muncă, dedicație, implicare! În acceași măsură, sunt mândru că împreună generăm energie curată la standarde de excelență și contruim un viitor durabil pentru generația următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General SNN.

Nuclearelectrica a primit astăzi, la CNE Cernavodă, vizita oficială a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia celebrării a 25 de ani de operare a Unității 1 CNE Cernavodă.

„Am ținut în mod special să revin astăzi aici, pentru a marca împreună cu dumneavoastră cei 25 de ani de funcționare a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Această unitate a asigurat, până în prezent, 9% din consumul național de energie electrică și dorim să contribuie în continuare la securitatea energetică a țării noastre. Cu această ocazie, transmit felicitari specialiștilor care  și-au adus contribuția, de-a lungul celor 25 de ani, la operarea în condiții de fiabilitate și maximă siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale de acest tip din lume. Eforturile și profesionalismul dumneavoastră sunt recunoscute și certificate la nivel internațional, țara noastră fiind un exemplu de performanță și excelență pentru profesioniștii care activează în energetica nucleară civilă”, a afirmat Klaus Iohannis, Președintele României.

În contextul măsurilor de decarbonare și tranziție energetică, noile capacități nucleare, atat cele de mari dimensiuni, CANDU, cât și reactoarele modulare mici, vor acționa ca un motor de relansare economică, creare de locuri de muncă, păstrare în țară a expertizei și utilizarea avantajoasă a expertizei dobândite în cei 25 de ani de operare și vor contura poziția României la nivel regional.

„Viitorul industriei nucleare se clădește pornind de la expertiza acumulată în cei 25 de ani de operare, de aceea Nuclearelectrica va utiliza această expertiză câstigată din operarea reactoarelor CANDU pentru viitoarele capacități nucleare, convenționale sau de ultimă generație. În scenariile analizate de International Energy Agency, cererea de energie va crește cu 2,1% pe an până în 2040, în special în țările dezvoltate. Ponderea energiilor fără emisii de carbon este estimată să crească de la 36% astăzi la 52% până în 2040”, a prezentat Cosmin Ghiță, Director General SNN.

Decarbonarea nu se poate realiza fără energie nucleară, iar proiectele de investiții ale SN Nuclearelectrica SA  sunt gândite și realizate pentru sistem energetic rezilient, bazat pe surse curate de energie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.