În cadrul ultimei ședințe, alături de alte 24 ordonanțe de urgență, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru acordarea ajutorului de salvare a Complexului Energetic Oltenia în sumă de 1,2 miliarde de lei pentru achiziționarea certificatelor de CO2 pe anul 2019.
În acest sens, în prealabil a fost aprobat pe 30 decembrie 2019, un Memorandum care prevede planul de măsuri necesar achiziționării certificatelor de CO2. În baza acestuia, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a înaintat Consiliului Concurenței, în data de 16.01.2019, documentația de prenotificare către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia.
Acordarea ajutorului de stat va permite companiei să-și continue activitatea, în paralel cu implementarea unui ambițios program de decarbonare și de restructurare care să conducă la diversificarea mixului energetic al companiei, prin implementarea unor proiecte de trecere de pe cărbune pe gaze și surse regenerabile de energie, se precizează într-un comunicat al MEEMA.
CE Oltenia se angajează să facă următoarele investiții majore:
– construcția a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgura si cenusa inchise aferente tremocentralelor Rovinari, Turceni si Isalnita;
– construcția unui bloc nou in cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova Construcția unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni;
– construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Isalnita;
– eficientizarea activităților de exploatare și producere.
Parcuri fotovoltaice pe depozitele de zgura si cenusa suna frumos dar trebuie panouri peste 17-23% eficienta, roboti de curatire si pelicule de protectie. Ma indoiesc ca cineva din ICE Oltenia sau Romania stiu ce sa cumpere.
400 MW pe gaz de sonda la Turceni necesita instalatie de desulfurare, are peste 4.5% continut de sulf. Merita toti banii instalatia. Dar nu cred ca directorii stiu ce sa cumpere.
La Rovinari si Turceni e loc de reabilitat lignitul daca pe sefii ICE Oltenia i-ar duce capul, ceea ce nu cred. Sefii lor sunt cu 25 de an in urma progresului tehnic.
La Isalnita ar merge 400 MW pe gaz natural curat dar numai in ciclu combinat peste 64% eficienta in regim fara termoficare. Termoficarea in Craiova trebuie regandita oricum …
Deci …. vise taica, au luat idei teoretice de pe internet dar in practica vor avea in termocentale cam ce a avut familia lui Bula cand s-a dat voie la dolari in patrie: niste cu*ve.