- Reprezentanții Hidroelectrica anunță că, în perioada imediat următoare, vor investiga cauzele care au dus la producerea incendiului și vor evalua pagubele materiale provocate în cursul incidentului
- Gabriel Dumitrașcu: Incidentul este o dovadă că reducerea lucrăilor de mentenanță de dragul profitului nu este o opțiune managerială sănătoasă pe termen lung
Ieri, 12 iulie, în jurul orelor 16.40 s-a produs un incendiu în zona transformatorului aferent Hidroagregatului 4, amplasat pe platforma exterioară a hidrocentralei Porțile de Fier I, a confirmat Hidroelectrica.
Sursa foto: www.pandurul.ro
Potrivit unui comunicat al companiei, avaria a apărut la o oală de înaltă tensiune prin care se realizează legătura transformatorului cu cablul de evacuare a energiei, de 220kV.
„Au fost alertate echipajele ISU din zona Drobeta care, împreună cu personalul de exploatare al Hidroelectrica au acționat cu promptitudine pentru limitarea efectelor avariei. Preventiv au fost oprite grupurile 3 și 5 ale CHE Porțile de Fier pentru a crea condiții de intervenție. Incendiul a fost stins la orele 17.30. La acest moment se fac evaluări ale echipamentelor pentru a reda în exploatare grupurile oprite, în condiții de siguranță. Nu există urmări semnificative și nu este afectată funcționarea CHE Porțile de Fier”, au precizat reprezentanții Hidroelectrica, în comunicat.
Gabriel Dumitrașcu, fost Adminstrator Special al Hidroelectrica, a prezentat incendiul, pe pagina sa de facebook, ca fiind „un accident cu consecințe grave, o dovadă materială că reducerea lucrăilor de mentenanță de dragul profitului nu este o opțiune managerială sănătoasă pe termen lung”.
„Instalațiile automate de avertizare și de stingere cu azot nu au funcționat! Este un accident cu consecințe grave. Indisponibilizarea a trei grupuri de la PF1 a determinat pornirea grupurilor de pe râurile interioare și uzinarea apei din acumulări. La ora 20.00, producția de energie a Hidroelectrica era de peste 3450 MW, la un consum național de peste 7500 MW, din care aprox. 500 MW import. Îngrijorător!”, a specificat Dumitrașcu.
Potrivit acestuia, „incendiul indisponibilizează un hidroagregat cel puțin o săptămână. Transformatorul de rezervă este indisponibilizat de mai multă vreme. În acest moment mai funcționeaza doar grupurile 1 și 6, din cele 5. Pierderea zilnică este de cel puțin 170.000 euro.”
Reprezentanții Hidroelectrica anunță că, în perioada imediat următoare, vor investiga cauzele care au dus la producerea incendiului și vor evalua pagubele materiale provocate în cursul incidentului.