OPCOM: Record absolut de participare pe PZU
OPCOM comunică că, pentru ziua de livrare 19 iulie 2017, cota de interes manifestat de participanți pe PZU a marcat un nou maxim absolut la nivel lunar: 270 companii care au introdus cel puțin o ofertă și au stabilit tranzacții. În ultimele luni, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) se înregistrează preţuri la energie foarte mari, aproape duble faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
Prețurile la energie pe bursă se mențin la un nivel ridicat, semnalează cu îngrijorare actorii de pe piața energiei. Pe PZU creşterile au fost, în lunile mai și iunie, de 50% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În ianuarie şi februarie, s-au înregistrat majorări record de până la 80%, iar în primăvară de 60-65%.
Referindu-se la situația de pe bursă, Directorul General al Electrica, Cătălin Stancu, a sesizat faptul că problemele persistă, iar consecințele pe termen lung, dacă situația se menține așa, vor fi semnificative. Acestea se vor vedea mai ales la sfârșitul anului și începutul lui 2018, când Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei trebuie să le recunoască din costuri. Pentru consumatorii eligibili, care își negociază singuri contractele, deja ofertele de preț pentru contractele noi prevăd creșteri de 20-30%, indiferent de furnizor. Scumpirea îi afectează mai ales pe marii consumatori industriali, care au costuri ridicate cu electricitatea, a spus Stancu, citat de Agerpres.
Reprezentantul Electrica susține că este necesară adoptarea unor măsuri de normalizare pe piaţa de energie și a propus, printre altele, o plafonare a tarifelor. În prezent, nu există elemente din care să reiasă că piața nu este funcțională, a replicat, la solicitarea Agerpres, președintele ANRE, Niculae Havrileț.
„Deocamdată nu luăm în considerare această propunere (de plafonare a prețurilor — n. r.). Nu avem date privind nefuncționalitatea pieței. Considerăm că OPCOM acționează cu maturitate și asigură funcționarea pieței”, a spus Havrileț, citat de Agerpres, explicând că plafonarea prețurilor ar însemna măsuri extreme privind funcționarea pieței de energie, precum suspendarea unor platforme bursiere, suspendarea cuplării pieței spot a bursei OPCOM cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia, precum și stabilirea unor prețuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic.
Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare. Începând cu din noiembrie 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcționează în regim cuplat cu piețele din Republica Cehă, Slovacia și Ungaria prin mecanismul de cuplare prin preț, proiect cunoscut ca 4M MC.