Institutul Nuclear de la Pitești aniversează 46 de ani

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Institutul Nuclear de la Pitești aniversează 46 de ani

Forumul Atomic Roman („ROMATOM”) marcheaza aniversarea a 46 de ani de la infiintarea Institutului de Cercetari Nucleare de la Pitesti („ICN”), in prezent sucursala a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleara („RATEN”).

La data de 1 iulie 1971, au fost puse bazele Institutului pentru Tehnologii Nucleare (ITN), astazi ICN Pitesti cu o  echipa initiala de 50 de specialisti romani provenind din Institutul de Fizica Atomica, in scopul dezvoltarii tehnologiei nucleare de tip CANDU 6 selectata pentru constructia reactoarelor nucleare de la Cernavoda.

In prezent, ICN Pitesti asigura programe avansate de cercetare in domeniul securitatii nucleare, gestionarii deseurilor radioactive si protectiei mediului, analizei evenimentelor si proceselor de exploare a CNE Cernavoda in vederea monitorizarii si eficientizarii dar si in vederea prelungirii perioadei de viata, tehnologiilor de iradiere si radioizotopi.  De asemenea, ICN Pitesti este implicat, alaturi de Ansaldo si Enea Italia in consortiul dedicat realizarii demonstratorului pentru reactorul rapid racit cu plumb ALFRED de generatie IV, tehnologie cu emisii scazute de dioxid de carbon, proiect sustinut de Initiativa Industriala Nucleara Durabila Europeana (ESNII).

„46 de ani de cercetare nucleara in Romania, cu rezultate vizibile in performanta industriei nucleare romanesti si recunoscute la nivel international reprezinta o confirmare a resursei de baza a acestui domeniu si anume specialistii, prin a caror viziune si efort, au fost promovate si realizate aplicatii importante in dezvoltare tehnologiei nucleare, de fabricare a combustibilului nuclear, testare echipamente  nucleare complexe, analize de securitate nucleara  si tehnologii specifice de inspectie cu aplicatii la realizarea si exloatarea Unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda, ICN continuand sa fie si astazi un important furnizor de studii, analize, proiecte si solutii pentru centrala nucleara de la Cernavoda si Fabrica de combustibil nuclear de la Pitesti, fiind de asemenea implicata in proiecte internationale de ultima generatie. Putem spune ca ICN Pitesti a fost si este un deschizator de drumuri in domeniul nuclear si un punct de referinta pentru generatii intregi de specialisti care si-au inceput cariera la reactorul de cercetare, laboratoarele si standurile de testare din cadrul Institutului. As dori sa profit de aceasta ocazia pentru a exprima recunostiinta industriei nucleare fata de parintii fondatori ai institutului: regretatii Academician Ion Ursu, dr. Alexandru Olariu, dr.ing. Nicolae Andreescu, primul director general, care au avut un rol definitoriu in crearea si structurarea ITN, precum si prof. dr. Ionel Purica, care a avut un rol important in pregatirea si definitivarea conceptului ITN dar si sa urez succes tinerei generatii de specialisti ICN”, a declarat dl. Teodor Chirica, presedinte onorific ROMATOM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *