Interes major pentru piața intrazilnică integrată: 16 milioane tranzacții într-un an

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic Interes major pentru piața intrazilnică integrată: 16 milioane tranzacții într-un an
  • Până la finele anului, 21 de țări, inclusiv România, vor fi integrate în regiunea cuplată pe orizontul intrazilnic
  • OPCOM: În condițiile creșterii cantității de producție intermitentă din surse regenerabile, interesul pentru tranzacționarea pe piețele intrazilnice este în creștere, deoarece poate deveni din ce în ce mai dificil pentru participanții la piață să fie în echilibru după închiderea pieței pentru ziua următoare

XBID, soluția de cuplare unică a piețelor intrazilnice (SIDC) împlinește un an! De la lansarea cu succes în 12/13 iunie 2018 au fost stabilite peste 16 milioane de tranzacții, potrivit unui comunicat transmis de OPCOM. Părțile SIDC sunt încântate să confirme un prim an de funcționare de succes, cu un număr de tranzacții mare și în creștere, împreună cu o performanță stabilă și robustă a sistemului.

Se lucrează la pregătirea și testarea pentru lansarea celui de-al doilea val, care urmează să aibă loc spre sfârșitul trimestrului 4 2019. Următoarele țări vor fi vor fi integrate în regiunea cuplată deja existentă pe orizontul intrazilnic: Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovenia. Țările operaționale de la prima lansare sunt: Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Austria, Portugalia, Suedia și Spania.

Un eveniment de pre-lansare a celui de-al doilea val este planificat pentru începutul lunii octombrie 2019 pentru a informa părțile interesate înaintea lansării. O perioadă de testare cu participanții la piață este, de asemenea, pregătită pentru a oferi oportunități pentru noii utilizatori de a se familiariza cu soluția SIDC și de a efectua propriile teste, se precizează în comunicatul OPCOM.

Co-președinții Comitetului de coordonare al SIDC, Jean Verseille și Stefano Alaimo, au declarat: „Suntem foarte mulțumiți că am atins această etapă importantă de un an de operațiuni. Creșterea tranzacțiilor demonstrează rolul important al unei piețe intrazilnice integrate. Așteptăm cu nerăbdare extinderea și dezvoltarea în continuare a SIDC. Cele șapte țări care urmează să se alăture în continuare proiectului până la sfârșitul anului 2019, vor asigura o acoperire geografică a SIDC de 21 de țări. Părțile interesate discută deja despre detaliile unei extinderi prin lansarea unui al treilea val.”

Se lucrează, totodată, la o a doua versiune dezvoltată a SIDC, pentru a oferi beneficii suplimentare. Foarte important pentru participanții la piață, această dezvoltare va crește adâncimea registrului de ordine la 100, o creștere semnificativă față de adâncimea actuală de 31 de ordine, precizează OPCOM.

Potrivit reprezentanților OPCOM, “o piață intrazilnică integrată va spori eficiența globală a tranzacționării intrazilnice prin promovarea unei concurențe eficiente, prin creșterea lichidității și prin facilitarea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere din Europa. În condițiile creșterii cantității de producție intermitentă din surse regenerabile, interesul pentru tranzacționarea pe piețele intrazilnice este în creștere, deoarece poate deveni din ce în ce mai dificil pentru participanții la piață să fie în echilibru după închiderea pieței pentru ziua următoare. A fi echilibrat în rețea mai aproape de momentul livrării este benefic atât pentru participanții la piață, cât și pentru sistemele energetice, printre altele, prin reducerea rezervelor necesare și a costurilor asociate. În plus, piața intrazilnică este un instrument esențial care permite participanților la piață să țină cont de schimbările neașteptate ale consumului și de ieșirile din funcțiune”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *