INTERVIU Giacomo BILLI, Director General Alive Capital: Trebuie să ne asigurăm că avem prevăzute capacități de stocare pentru parcurile eoliene și fotovoltaice pe care le construim sau pe care le achiziționăm

Publicat pe Categorii Actual, Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential INTERVIU Giacomo BILLI, Director General Alive Capital: Trebuie să ne asigurăm că avem prevăzute capacități de stocare pentru parcurile eoliene și fotovoltaice pe care le construim sau pe care le achiziționăm

Procesul de gestionare a capacităților de producere a energiei regenerabile este foarte stufos și birocratic, lucru de neînțeles pentru noi, investitorii străini, care în țările noastre nu ne confruntăm cu așa ceva

Giacomo Billi

În acest moment, există o mare nevoie de capacități de stocare în scopul flexibilității pieței de echilibrare, este necesară actualizarea legislației cu privire la garanțiile de origine, a PNRR, a Fondului pentru Modernizare și, de asemenea, reglementarea prosumatorilor, în paralel cu investiții în rețelele electrice, precizează Giacomo Billi, Fondator și Director General, Alive Capital, într-un interviu acordat InvesTenergy.

Alive Capital are peste 10 ani de activitate în România. Sunteți fondator și director general și, în această dublă calitate, cu o echipă de specialiști alături, ați transformat Alive Capital într-o societate de servicii integrate (furnizor de energie electrică și gaze naturale, furnizor de servicii, producător de energie din surse regenerabile), devenind astăzi o companie de top în România. Cum ați reușit această performanță? Cum v-ați impus ca business în domeniul energetic?

– Mulțumesc pentru apreciere și pentru întrebare. Nu sunt o persoană care se laudă pe sine, de obicei las rezultatele să vorbească și să ne reprezinte. Anul acesta Alive Capital a împlinit 11 ani de activitate, iar această bornă atinsă reprezintă o bună ocazie de reflecție, atât pentru a constata și aprecia ceea ce am realizat până acum – o mare împlinire pentru mine și pentru întreaga echipă – cât și pentru a gândi și pregăti strategia de îmbunătățire a activității noastre viitoare. Este totodată o bună ocazie să ne reamintim de unde am pornit, care sunt ingredientele ADN-ului nostru, ingrediente care ne-au asigurat succesul în domeniu de-a lungul acestor ani. Cu siguranță, unele dintre cele mai importante componente le reprezintă obsesia mea pentru excelență și performanță. Lucrez și interacționez zilnic cu oamenii din echipă, mă străduiesc să mențin în permanență acea coeziune între membrii acesteia, care a constituit întotdeauna coloana vertebrală a Alive Capital.

În același timp, Alive Capital este pentru mine o mare responsabilitate, față de partenerii și clienții noștri, și totodată față de angajați pe care îi consider ca și familia mea.

Echipa Alive Capital – vă rog să o descrieți…Aveți așteptări ca angajații să fie și să lucreze la fel ca dvs.?

– De fapt, sunt și mai pregătiți și mai profesioniști, învăț zilnic de la ei. Pregătirea mea nu este una tehnică și de aceea învăț și asimilez în permanență. Cu siguranță, am așteptări mari de la ei – să prindă din zbor, să înțeleagă obiectivele înalte și sacrificiile pe care mi le impun și să dorească, la rândul lor, să facă excelență și performanță în activitățile desfășurate.

Echipa Alive Capital este una tânără, formată în prezent din 38 de profesioniști, un procent de peste 50% fiind reprezentat de femei, care sunt atente la detaliu, implicate, responsabile, curajoase. Am încercat, în permanență, să atragem absolvenți de la Universitatea Politehnica în echipa noastră, persoane care au o capacitate foarte mare de a se adapta stilului meu managerial. Sunt o persoană care muncește 12 – 13 ore pe zi. Nu pot cere ca oamenii din echipa Alive Capital să lucreze la fel ca mine, fiecare are libertatea să își gestioneze programul, rezultatele sunt cele care contează. Performăm într-un sistem managerial matricial, suntem foarte bine organizați, fiecare cunoaște ceea ce are de făcut și care sunt așteptările și obiectivele individuale. Există o foarte bună comunicare pe verticală și pe orizontală, ceea ce conduce la o mare rapiditate și flexibilitate în deciziile operaționale și strategice. Și nu în ultimul rând, suntem o echipă foarte unită.

Cum a început să facă Giacomo Billi afaceri în România?

– Pe scurt, în urmă cu 12 ani am început să investesc alături de un partener din Italia, în domeniul energiei din surse regenerabile, în total 11 MW în 6 capacități de producere a energiei. La momentul finalizării acestor investiții legislația s-a schimbat într-un sens nefavorabil nouă și a trebuit să facem exit, să vindem centralele respective, pentru o sumă inferioară capitalului investit.

Am pornit apoi activitatea Alive Capital, în care am investit întregul meu capital și putere de muncă. Am decis să am propria afacere în domeniul energiei regenerabile, în ciuda neîncrederii inerente în acest sector din partea investitorilor, ca urmare a deselor schimbări legislative, schimbări care continuă și astăzi. Procesul de gestionare a capacităților de producere a energiei regenerabile era și este, în continuare, foarte stufos și birocratic, lucru de neînțeles pentru noi, investitorii străini, care în țările noastre nu ne confruntăm cu așa ceva. Spre deosebire de România, în alte țări nu există atâtea raportări, atâta birocrație, afacerile merg de la sine. În Spania, Italia, Germania, finalizezi o investiție într-un parc eolian sau fotovoltaic, asiguri mentenanța acestuia și acolo se termină gestiunea din partea investitorului. În Italia de pildă, nu se încheie procese verbale, banii intră direct în cont. Am încredere că și în România multe din prevederile care îngreunează investițiile în energia regenerabilă astăzi, vor fi treptat eliminate și optimizate.

Cum se prezintă, astăzi, Alive Capital?

– Astăzi, Alive Capital are în portofoliu aproximativ 816 MW, corespunzători unui număr de 140 de producători de energie regenerabilă diferiți, gestionați de către echipa noastră. Ne străduim să oferim cea mai ridicată calitate a serviciilor oferite, în condiții de maximizare a eficienței operaționale. Echipa Alive Capital are o mare atenție la detalii și asigură o comunicare permanentă, transparentă și eficientă cu proprietarii centralelor.

Am crescut în fiecare an din cei 11 ani de activitate. Astfel, de la 1 MW în 2014, am ajuns să gestionăm astăzi un portofoliu de 816 MW, iar această performanță constituie cea mai bună dovadă a calității serviciilor oferite.

Cu ce rezultate ați încheiat anul 2023 și care sunt estimările pentru 2024? Ce v-ați propus să realizați în acest an pentru dezvoltarea business-ului?

– Alive Capital a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri în creștere față de anul anterior. Consider că acest rezultat este unul remarcabil și se datorează în întregime creșterii cantității de energie electrică pe care o gestionăm și a serviciilor prestate, în contextul scăderii abrupte a prețurilor înregistrată pe tot parcursul anului trecut.

Pentru 2024 ne propunem să creștem cantitatea de energie livrată, iar acest obiectiv poate fi realizat atât prin creșterea continuă a portofoliului de clienți finali, precum și prin creșterea capacității de producție a parcurilor pentru care oferim servicii integrate de Asset Management, așa cum am precizat anterior.

Societatea gestionează peste 13% din totalul producătorilor de energie din surse regenerabile și 24% din capacitățile fotovoltaice din România (date august 2023). Alive Capital este producător de ESRE, cu 13 centrale fotovoltaice în portofoliu. Aveți în plan achiziționarea de alte CEF?

– Strategia noastră este de a continua și chiar accelera investițiile în noi capacități de energie regenerabilă, acționând în acest sens fie prin activități specifice de M&A, cât și prin dezvoltări de tip Greenfield a unor proiecte PV și eoliene pe întreg teritoriul României. În paralel, acordăm o importanță deosebită capacităților de stocare, atât a celor de tip ‘stand-alone’, de sine stătătoare, cât și a celor atașate parcurilor PV și eoliene existente și/sau a celor aflate în curs de dezvoltare.

Considerăm că și în următorii ani, domeniul energiei regenerabile va continua să fie de mare interes pentru investitorii privați și instituționali autohtoni și externi, iar România poate deveni un jucător important în acest domeniu, pe piața europeană.

Care este strategia companiei pe următorii 5 – 10 ani, stabilită împreună cu Premier Energy, compania care a preluat în 2022 un pachet de acţiuni de 51% la Alive Capital?

– Alive Capital și Premier Energy au strategii interconectate, dar care, odată adoptate, funcționează distinct.

Pe termen mediu și lung, strategia noastra vizează construirea și consolidarea echipei, îmbunătățirea proceselor interne și eficientizarea acestora prin continuarea investițiilor în digitalizare. Ne-am propus atât o creștere a portofoliului de producători de energie din surse regenerabile pe care noi îi gestionăm precum și o creștere a capacităților proprii de producție. Un alt obiectiv îl constituie consolidarea poziției noastre ca furnizor de energie electrică, prin creșterea cotei de piață la nivel național. Conform ultimelor raportări, suntem în primii 15 furnizori de energie din România, cu o cotă de piață de 1,3%. Țintim o consolidare a acestor rezultate, o creștere constantă a acestei activități, prin livrarea întregii cantități de energie regenerabilă preluate din portofoliul nostru. Țintim o creștere în tandem atât a numărului și puterii instalate a parcurilor gestionate, precum și a portofoliului nostru de clienți finali.

Alive Capital este o companie complet integrată, furnizăm atât energie verde către consumatori finali, iar în același timp furnizăm și servicii complete către producătorii de ESRE.

Cât de importantă este digitalizarea pentru Alive Capital? 

– Flexibilitatea și digitalizarea sunt – fără doar și poate, din punctul meu de vedere – primordiale pentru prezentul și viitorul Alive Capital. Activăm într-o piață aflată în permanentă schimbare și adaptare, în care flexibilitatea joacă un rol primordial. Spre exemplu, capacitățile instalate de producere energie din surse regenerabile vor crește, prețurile vor fi uneori și negative, piața de echilibrare va fi foarte greu de gestionat. În consecință, trebuie să ne asigurăm că avem prevăzute capacități de stocare pentru parcurile eoliene și fotovoltaice pe care le construim sau pe care le achiziționăm. Viteza cu care se iau decizii în domeniul nostru este foarte mare, activitatea ar fi imposibil de gestionat fără suportul oferit de digitalizarea proceselor operaționale. Consider că în viitorul apropiat inteligența artificială va juca un rol tot mai important în domeniul producției și stocării energiei regenerabile.

Care sunt, în opinia dvs, trei urgențe/provocări pe piața de energie pe care să le adresati autorităților?

– În primul rând, consider că este foarte important ca autoritățile, legislativul, să aibă în permanență un dialog cu actorii pieței anterior modificării/actualizării legilor, reglementărilor, regulilor de funcționare, pentru a înțelege corect problemele cu care se confruntă investitorii privați din piața energiei. Domeniul nostru de activitate funcționează cu o viteză foarte mare, iar autoritățile trebuie să analizeze cu mare atenție, în prealabil, impactul pe care orice schimbare legislativă îl poate avea asupra pieței energiei.

În acest moment există o mare nevoie de capacități de stocare în scopul flexibilității pieței de echilibrare, este necesară actualizarea legislației cu privire la garanțiile de origine, a PNRR, a Fondului pentru Modernizare și, de asemenea, reglementarea prosumatorilor, în paralel cu investiții în rețelele electrice.

Cum sună viitorul în energie în România? Ce oportunități sunt, care sunt așteptările investitorilor?

– România are un mare potențial să devină un hub energetic important al Europei. Dacă Ministerul Energiei – prin PNRR și Fondul pentru Modernizare și ANRE – prin reglementări, acționează cu rapiditate, investițiile în domeniul energiei regenerabile vor continua să fie semnificative și în următorii 5 ani. Cu o modernizare adecvată a rețelelor electrice, România va putea înregistra constant un surplus de energie și astfel să redevină, în timp, exportator net.

Vă mulțumesc!


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *