Întrebare pentru politicieni: Mai avem nevoie de cărbune la iarnă? Într-un an foarte greu, CE Oltenia riscă să rămână fără management privat, să intre sub control politic și, astfel, să se reîntoarcă în provizorat

Publicat pe Categorii Business, Exclusiv, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Întrebare pentru politicieni: Mai avem nevoie de cărbune la iarnă? Într-un an foarte greu, CE Oltenia riscă să rămână fără management privat, să intre sub control politic și, astfel, să se reîntoarcă în provizorat

Intr-un an foarte dificil, cu probeme grele de rezolvat, Complexul Energetic Oltenia risca sa ramana fara management privat, sa intre sub control politic si, astfel, sa se intoarca in provizorat.

Se poate remarca, in aceste zile, inainte de sedinta AGA programata pentru data de 1 iulie, o presiune permanentă la nivelul membrilor Consililui de Supraveghere, dar si Directoratului, pentru a fi revocați din functii.

Astfel, statul, prin Ministerul Energiei, isi permite sa schimbe supraveghetorii, chiar daca mandatele acestora exipra in septembrie 2020. Nu conteaza ca respectivii au fost selectati in baza OUG 109!! Ce atata guvernanta corporativa, doar este evident ca se prefera provizoratul in companiile statului!

CE Oltenia este printre putinele societati ale statului cu membri ai Directoratului si ai Consiliului de Supraveghere  selectati in baza OUG 109, avand manadate pline, cu durata de 4 ani.

Este cat se poate de clar ca se doreste schimbarea supraveghetorilor, data fiind pozitia Ministerului Energiei. S-a stabilit astfel ca acționarii vor alege noi supraveghetori pe 1 iulie, prin vot cumulativ. Astfel, partidul poate sa-si promoveze oamenii in conducerea CE Oltenia, chiar daca unii dintre acestia n-au habar de domeniul energetic. Ne-am obisnuit sa vedem, din pacate, ca la companiile de stat numirile sunt politice si se fac fara transparenta si fara respectarea unor criterii de profesionalism.

Tot Ministerul Energiei a cerut completarea convocatorului AGOA si actionarii sa fie informati despre concluziile Raportului Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea societatii, respectiv a sefilor acesteia.

Surse autorizate spun ca Raportul va face lumina la CE Oltenia si se vor cunoaste motivele schimbarilor dorite nivel de CS.  Raportul, care trebuie prezentat in AGOA din 1 iulie, a fost contestat în instanță de către conducerea CEO.  Este posibil astfel sa vedem actiuni in instanta, urmare a schimbarilor ce se opereaza in plin mandat, in baza OUG 109.

Aceleasi surse, apropiate Ministerului Energiei, spun ca, intr-o faza ulterioara, vor fi vizati si membrii Directoratului. Nu pare sa conteze ca manadatele acestora expira in octombrie 2020, respectiv noiembrie 2021. Sau ca au fost selectati in baza OUG 109! Nici macar rezultatele obtinute nu conteaza! Fie neregulile gasite de Corpul de Control al ministrului Energiei sunt concludente – ne vom lamuri curand (n. red.) – fie primeaza interesele politice fata de cele ale companiei!

Iata ce scrie Presedintele Directoratului, Sorinel Boza, pe facebook:

Doresc ca cei ce lupta pentru a strica o munca titanica dusa de întreaga echipa managerială a Complexului Energetic Oltenia, sa înțeleagă măcar acum ca rezultatele sunt cele ce te tin in funcție.

După ce înainte de alegerile europarlamentare anumiți lideri de partid creionase noile organigrame de la CEO, vad acum ca încearcă alte piste, poate poate pana la urma se va “ lipi” ceva!!!

Dacă s-ar avea habar de putine noțiuni de legislație corporatista , sunt sigur ca nimeni nu ar mai avea curajul sa intoxice populația Gorjului.

Am primit de dimineața zeci de telefoane de la colegii din cariere și termocentrale și am încercat sa ii liniștesc. Avem un drum greu anul asta de parcurs și trebuie sa îl ducem la final pentru ca 2019 este anul cel mai greu, de reușita acestui proiect depinzând viața acestui complex mulți ani de acum încolo!”

Membrii Directoratului isi prezinta rezultatele, printr-un comunicat, pe care il redam in cele ce urmeaza:

Conform prevederilor Hotararii AGOA din 2017, raportat la valorile initiale ale BVC – 2018, gradul de indeplinire a indicatorilor de performanta ai membrilor Directoratului CE Oltenia a fost de 77,36%.

In anul 2018, in urma actualizarii indicatorilor de performanta pentru membrii Directoratului in corelatie cu BVC – 2018 rectificat (aprobat  prin Hotarare de Guvern), a rezultat un grad de indeplinire a indicatorilor de 95,05%.

In functie de obiectivele stabilite prin planul de administrare, indicatorii de performanta au fost structurati pe 3 categorii:

  • indicatori financiari cu pondere de 40% in valoarea totala si grad de realizare 41,24%, rezultat din reducerea costurilor cu MWh si tona de carbune si investitiile derulate in cursul anului;
  • indicatori operationali cu pondere de 30% si grad de realizare de 23,81%, rezultat din majorarea cheltuielilor de exploatare in functie de cresterea exploziva a pretului certificatelor de CO2;
  • indicatori de guvernanta corporativa cu pondere de 30% si grad de realizare de 30%, rezultat din negocierea si semnarea Contractului Colectiv de Munca, functionarea Avertizorului de Integritate, precum si implementarea si respectarea Codului de Etica al societatii.

Desi contractele de mandat ale administratorilor prevad acordarea unei componente variabile a remuneratiei raportata la gradul de realizare a indicatorilor de performanta, Consiliul de Supraveghere a hotarat renuntarea acordarii componentei variabile a remuneratiei aferente anului 2018, se precizeaza in comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *