“Consumatorii au devenit mult mai sofisticaţi, au mult mai multe cunoştinţe, sunt mult mai bine informaţi. De aceea, preţul nu mai reprezintă singurul criteriu pe care se bazează consumatorii în alegerea unui furnizor. Acum sunt importante şi serviciile asociate, calitatea acestora, dar şi relaţia cu furnizorul, care trebuie să fie una cât mai prietenoasă”, a declarat Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), la conferinţa “Locul și rolul consumatorilor în piața de energie”, organizată de către AFEER în parteneriat cu publicaţia Energynomics.
Campania derulată de AFEER “Un consumator informat este un consumator protejat”, dar şi eforturile depuse de furnizori, precum şi ale autorităţilor, ale ANRE, au făcut ca, acum, clienţii, inclusiv unii dintre cei casnici, să devină buni cunoscători ai pieţei, exigenţi în relaţia cu furnizorii, ceea ce reprezintă un lucru pozitiv, a spus Lungu, adăugând că furnizorii sunt obligaţi “să se reinventeze”, să vină cu servicii conexe, iar echipele de vânzare să fie din ce în ce mai prezente pe teren. „Cel mai probabil, vor exista pachete de finanțare a serviciilor oferite consumatorilor, vor fi promovate programe de fidelizare. Energia verde va fi un atu în promovarea serviciilor, iar rolul comunicațiilor și digitalizării va fi într-o continuă creștere”, a mai spus reprezentantul furnizorilor de energie din România.
De la 1 ianuarie 2018, piaţa de electricitate este complet liberalizată, iar consumatorii casnici au la dispoziţie un comparator de preţuri, pe site-ul ANRE, unde pot consulta ofertele furnizorilor, în cazul în care vor să treacă pe piaţa liberă de electricitate. Totuşi, ANRE avertizează că furnizorii sunt cei care introduc datele pe această platformă, iar autoritatea doar o găzduieşte şi au fost cazuri în care au fost sesizate date eronate.
„Recomandăm clienţilor ca, înainte de a lua decizia finală după ce vizualizează platforma, să discute întâi cu furnizorii, să verifice datele de acolo. După ce fiecare consumator studiază ofertele de pe platformă, să ia legătura cu furnizorul. Am primit sesizări şi vom încerca să remediem disfuncţionalităţile”, a declarat, la aceeași conferință, Claudiu Dumbrăveanu, Director General în cadrul ANRE. El a susţinut că, pe o piaţă liberă, nu mai trebuie să vorbim de preţuri mici, ci de preţuri corecte. „Un consumator informat este unul care conduce la o piaţă sănătoasă şi corectă”, a subliniat oficialul ANRE, parafrazând titlul campaniei derulate de AFEER de peste doi ani, “Un consumator informat este un consumator protejat”.
Potrivit domnului Dumbrăveanu, în factura la energie plătită de către consumatorii casnici, în medie, pe ţară, 45,2% reprezintă achiziţia de energie electrică, 29,8% este tariful de distribuţie, 5,9% cel de transport, 8,1% reprezintă costurile de furnizare, 8,6% – cele cu certificatele verzi, 2,2% – contribuţia pentru cogenerare şi 0,1% – acciza.
La eveniment a participat şi Cornelia Szabo, director executiv CEZ Vânzare, care a prezentat un studiu de caz, lecții învățate și bune practici în comunicarea cu consumatorii. Radu Bătrânu, marketing manager Candy Hoover România, a prezentat tehnologii inovatoare pentru reducerea costurilor la factura de energie electrică, iar Mihai Dârzan, general manager Ringhel, a avut o prezentare privind gestionarea eficientă a consumatorilor de energie electrică și gaze naturale. Bogdan Brad, project manager POWA, a prezentat soluții facile pentru schimbarea furnizorului, iar Alexandru Teodorescu, CEO Renovatio, a prezentat beneficiile, dar şi problemele cu care se confruntă un investitor în stațiile de încărcare pentru mașinile electrice.