ISPE, liderul naţional în servicii de consultanţă şi inginerie energetică, este consultant pentru proiectul BERD de interconectare a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României. Contractul de consultanță privind realizarea Studiului de Fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României a fost semnat la începutul săptămânii la Chișinău.
În contextul geopolitic actual, interconectarea asincronă a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României reprezintă un pas deosebit de important către integrarea pieței unice europene de energie electrică. Astfel, va fi posibilă participarea vecinilor noștri de peste Prut la piața europeană de energie electrică, s eprecizează într-un comunicat transmis de ISPE.
Obiectivul general al contractului îl reprezintă elaborarea studiilor de fezabilitate tehnică, economică, comercială, socială și de mediu și a documentațiilor necesare în vederea aprobării de către Republica Moldova a următoarelor investiții: Stația electrică Vulcănești și LEA 330kV Vulcănești-Chișinău; Stația electrică și LEA 330/400kV România – Ungheni – Strășeni; Stația electrică și LEA 400kV Bălți-Suceava. ISPE va întocmi de asemenea Studiul de Sistem Electroenergetic. Contractul de consultanță este finanțat de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) printr-un grant de cca.1 milion de euro.
Beneficiarul studiului este Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”, iar consorțiul care a câștigat licitația este format din: ISPE, România – coordonator; parteneri: Energoproiect, Republica Moldova, și IVL, Suedia. Lucrarea va fi condusă de dna dr.ing. Anca Popescu în calitate de director de proiect.
” De la înfiinţarea sa în anul 1949 până în prezent ISPE a dezvoltat prin proiectele sale ISPE practic întreg Sistemul Energetic Național al României, respectiv sistemele de producere, transport și distribuție energie electrică. Institutul oferă servicii strategice de consultanță și inginerie pentru clienți publici și privați, din țară și de peste hotare. Specialiștii noștri propun și implementează soluții inovatoare în domeniile eficienței energetice și protecției mediului pentru comunitățile locale și pentru industrie. ISPE a acumulat, de asemenea, o experiență considerabilă în elaborarea de proiecte de cercetare dezvoltare cu finanțare europeană și națională”, a declarat Ion Eduard Chiţescu directorul general executiv al ISPE.
Prin această colaborare România este din nou alături de Moldova și pune la dispoziție competențele experților săi, contribuind, astfel, la consolidarea relațiilor comerciale și economice din domeniul energetic, a subliniat Chițescu.