ISPE pregătește interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica ISPE pregătește interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova

Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) și întreprinderea de stat Moldelectrica din Republica Moldova au semnat contractul privind elaborarea şi prezentarea studiului de fezabilitate cu privire la interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova şi României, anunță Teleradio Moldova.

primul-pas-pentru-interconectarea-sistemelor-electroenergetice-ale-moldovei-si-romaniei-1450170549
Foto: www.mec.gov.md

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Economiei, în cadrul studiului va fi analizată posibilitatea interconectării electroenergetice a celor două maluri ale Prutului prin intermediul a trei proiecte cu stații „Back-to-Back”. Interconectarea ar putea realizată pe existenta linie de înaltă tensiune Isaccea – Vulcănești, precum și pe două linii noi de înaltă tensiune România – Ungheni – Strășeni și Bălți – Suceava.

Institutului de Studii și Proiectări Energetice – ISPE îi revine responsabilitatea de elaborare a termenilor de referință pentru realizarea proiectului tehnic şi asistarea ÎS „Moldelectrica” în derularea activităților preinvestiționale. Pentru implementarea acestui contract, cu o durată de 12 luni, partenerii europeni ne vor oferi un grant în valoare de peste 1,1 milioane de euro. Potrivit prevederilor contractului, prima etapă a studiului de fezabilitate urmează a fi finalizată până la 30 iunie 2016”, a declarat Valeriu Triboi, viceministrul Economiei.

Potrivit directorului general al ÎS „Moldelectrica”, Ghennadi Dimov, proiectul mai prevede realizarea unui studiu care va estima modul de funcționare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova în condițiile importului de energie electrică din România, transmite Teleradio Moldova.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *