Statul român pierde procesul cu Enel pe mâna Curții de Conturi. Italienii vor încasa 1,3 milioane dolari de la SAPE. Cu ce explicații vine Ministerul Energiei

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Statul român pierde procesul cu Enel pe mâna Curții de Conturi. Italienii vor încasa 1,3 milioane dolari de la SAPE. Cu ce explicații vine Ministerul Energiei
  • Jumătate din capetele de cerere au fost redactate pe baza constatărilor și argumentelor înaintate de Curtea de Conturi, ale cărei decizii au fost, în paralel, contestate în instanță în România de către Electrica și SAPE, însă fără succes

Statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie (SAPE),  a pierdut procesul intentat companiei Enel la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris legat de presupuse încălcări ale contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud.

enel

Foto: Sursa Enel

Enel consideră că rezultatul arbitrajului pune capăt unei serii de opinii și speculații ce au fost inițiate de raportul Curții de Conturi din 2012. Decizia demonstrează că Enel și-a îndeplinit obligațiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investițiile realizate în companiile ce au rezultat – Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, se precizează într-un comunicat transmis de companie.

“Misiunea noastră, în acest moment, este să ne concentrăm pe dezvoltarea companiilor pe care le avem în România. Angajamentul nostru în România rămâne consistent. Astăzi, avem cele mai bune companii de distribuție din țară în ceea ce privește calitatea serviciului și una dintre cele mai inovative companii de furnizare și suntem încrezători în perspectivele de creștere ale afacerilor locale”, a declarat Georgios Stassis, Country Manager Enel Romania.

Arbitrajul a fost declanșat în 2013 de către Electrica (ulterior înlocuită de SAPE), ca urmare a unui raport făcut de Curtea de Conturi cu privire la activitatea Electrica și peste 900 milioane de euro au fost solicitați de partea română drept despăgubiri. Curtea de la Paris a respins toate acuzațiile împotriva Enel. Statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie (SAPE), a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud.

Statul român a pierdut și procesele intentate CEZ și E.ON, care au cumpărat filiale ale Electrica.

Precizări de la Ministerul Energiei:

Urmare a hotărârii arbitrale emise în dosarul ICC Paris nr. 19431/MHM (contract de privatizare Electrica Muntenia Sud), Ministerul Energiei vine cu o serie de precizări.

Prezentăm integral comunicatul ministerului:

Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris s-a pronunțat în procesul de arbitraj nr. 19431/MHM (contract de privatizare Electrica Muntenia Sud) în defavoarea Societății de Administrare a Participatiilor in Energie S.A. (SAPE), respingând, în majoritate, ca nefondate, capetele de cerere formulate de reclamant.

În anul 2012 și 2013, Curtea de Conturi a României a întreprins mai multe activități de control la SC Electrica S.A., care s-au materializat în deciziile Curții de Conturi numărul X/40194/2012 și, respectiv, numărul X/40147/2013. Curtea a considerat că nu au fost respectate anumite obligații asumate de cumpărător prin contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud și, drept urmare, a solicitat recuperarea de către SC Electrica S.A. a prejudiciilor cauzate de aceste presupuse nerespectări.

Ca urmare a controalelor Curții de Conturi, SC Electrica S.A. a efectuat o analiză proprie a respectării obligațiilor contractuale de către cumpărător, iar ulterior, în data de 26 aprilie 2013, a depus la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, o cererea de arbitraj în calitate de reclamantă împotriva Enel Investment Holding B.V. (Olanda), Enel S.p.A (Italia), Enel Distribuție Muntenia S.A și Enel Energie Muntenia S.A., în calitate de pârâte, cerere de arbitraj înregistrată la ICC PARIS cu nr. 19431/MHM și având ca obiect general nerespectarea de către pârâte a unor clauze din contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud.

În această acțiune, SC Electrica SA a solicitat plata de penalități în valoare de 834.211.723 euro și 378.609.380 lei, conform prevederilor din contractul de privatizare privind penalitățile contractuale.

În total, acțiunea conținea 24 de capete de cerere, care se refereau la neîndeplinirea de către cumpărător și de către societățile Enel Distribuție Muntenia, respectiv Enel Energie Muntenia, rezultate în urma divizării Electrica Muntenia Sud, a mai multor tipuri de obligații stipulate în contractul de privatizare, printre care obligații referitoare la buna guvernare a societății privatizate și respectarea regulilor societare, obligații de informare către SC Electrica S.A., în calitatea acesteia de acționar și vânzător, obligații privind investițiile asumate prin contractul de privatizare și asigurarea unei dezvoltări sustenabile a societății privatizate, obligații cu caracter social și obligații privind politica de dividende.

Din cele 24 capete de cerere, unul a fost retras pe parcursul arbitrajului de către reclamant, ca urmare a documentației depuse de pârâte, iar celelalte 23 capete de cerere au fost respinse de Tribunalul Arbitral, astfel:  17 au fost respinse ca nefondate, două au fost respinse ca fiind prescrise, două au fost respinse ca nefiind de competența Tribunalului Arbitral, una a fost respinsă ca rămasă fără obiect, iar una a fost declarată inadmisibilă.

Ca efect al acestor respingeri, Tribunalul Arbitral a obligat SAPE S.A. la plata către ENEL S.p.A și Enel Investment Holding B.V a circa 1,3 milioane de dolari, reprezentând cheltuieli de judecată.

Precizăm că jumătate din capetele de cerere au fost redactate pe baza constatărilor și argumentelor înaintate de Curtea de Conturi, ale cărei decizii au fost, în paralel, contestate în instanță în România de către SC Electrica S.A., respectiv de către SAPE, însă fără succes. 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *