Președintele Iohannis, la Summitul securităţii nucleare: „Vreau ca mesajul României să se audă ferm de la Washington”

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Președintele Iohannis, la Summitul securităţii nucleare: „Vreau ca mesajul României să se audă ferm de la Washington”

Preşedintele Klaus Iohannis  participă la Summitul securităţii nucleare, care va avea loc la Washington. Înainte de a pleca, Iohannis a declarat: “Voi pleca astăzi spre Washington, unde voi participa, la invitaţia Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Barack Obama, la Summitul privind Securitatea Nucleară, dedicat prevenirii terorismului nuclear prin întărirea arhitecturii globale în domeniul securităţii nucleare. Vreau ca mesajul României să se audă ferm de la Washington. România se află în prima linie a statelor care își îndeplinesc pe deplin angajamentele în domeniul securităţii nucleare, având un program nuclear clar și o conduită responsabilă.Am considerat că reprezentarea României la cel mai înalt nivel la acest Summit este esențială și în acord cu rolul pe care țara noastră și l-a asumat în materie de securitate și cu participarea noastră la eforturile internaționale și acțiunile comune în acest domeniu”.

klaus-iohannis

Evenimentul de la Washington este al patrulea dintr-un proces mai amplu, lansat în 2010 de către președintele Barack Obama.

“Pentru România, participarea la Summitul de la Washington reprezintă o chestiune de prestigiu, de consecvenţă şi de influenţă. În primul rând, România reconfirmă faptul că este un membru activ şi responsabil al grupului restrâns al statelor cu capacităţi nucleare relevante, posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear şi ferm angajate în promovarea arhitecturii globale de securitate nucleară şi de combatere a terorismului nuclear. Participarea la Summitul de la Washington este şi o chestiune de consecvenţă a acţiunii şi politicii naţionale în domeniul securităţii nucleare, precum şi de coerenţă în respectarea angajamentelor asumate în contextul mai larg al neproliferării, securităţii şi siguranţei nucleare. Nu în ultimul rând, capacitatea de influenţă va fi consolidată prin faptul că România se va afla în prima linie a eforturilor de definire a unui cadru internaţional pentru abordarea problemei terorismului nuclear şi întărirea cadrului de acţiune în domeniul securităţii nucleare. România va continua să aplice în programul său nuclear cele mai ridicate standarde din domeniul securităţii nucleare și va sprijini îmbunătăţirea cooperării internaţionale în domeniu”, a afirmat șeful statului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *