Kristian Ruby, EURELECTRIC: “Trebuie să fim foarte atenți cum realizăm tranziția energetică. Nu putem înlocui astăzi cărbunele 100% cu regenerabilele și producția pe bază de gaze. Să fim responsabili!”

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Kristian Ruby, EURELECTRIC: “Trebuie să fim foarte atenți cum realizăm tranziția energetică. Nu putem înlocui astăzi cărbunele 100% cu regenerabilele și producția pe bază de gaze. Să fim responsabili!”

Eurelectric lucrează la o hartă energetică pe termen mediu şi lung, care să cuprindă ceea ce se întâmplă în sistemul energetic – ce capacităţi ies, ce capacităţi intră, cum abordează ţările eficienţa energetică

“Europa parcurge o etapă dificilă, de tranziție energetică, cu multe provocări, dar și multe oportunități. Trebuie să fim foarte atenți cum realizăm această tranziție. Să nu luăm decizii emoționale. Să fim smart și responsabili! Nu putem înlocui astăzi cărbunele 100% cu regenerabilele și producția pe bază de gaze. Consumatorii din întreaga Europă au nevoie de securitate în aprovizionarea cu energie. Se impune așadar să investim în continuare în capacități convenționale”, este mesajul transmis de Kristian Ruby, secretar general al Eurelectric, cu ocazia unei vizite de lucru în România. Eurelectric reprezintă interesele comune ale industriei de energie electrică la nivel paneuropean, având misiunea de a contribui la dezvoltarea și competitivitatea acesteia, furnizând o reprezentare eficientă în domeniul relațiilor publice și promovând rolul unui mix energetic cu emisii reduse de carbon în dezvoltarea societății europene.

Cu sprijinul preşedintelui Institutului Român de Energie – IRE, Ovidiu Pop, care este și director general al Verbund România, oficialul Eurelectric s-a întâlnit cu secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan; vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege; Country Manager  Enel România, Georgios Stassis, precum și cu reprezentanți ai companiilor  Verbund România, Hidroelectrica, Romelectro și Electrica.

Secretarul general al Eurelectric a precizat că “este nevoie să se dezvolte soluții tehnice, în mod deosebit  sisteme de stocare energiei electrice”. Totodată, el a pledat pentru contractele pe termen lung. Pentru a atrage investitori, este nevoie de contracte pe termen lung, care sunt o garanție pentru bănci în acordarea de împrumuturi, a spus Ruby.

Eurelectric are o agendă ambițioasă pentru următorii 2 ani, cu numeroase provocări în plan legislativ. “Avem o nouă strategie  pentru adoptarea pachetului de energie curată, o nouă viziune energetică în toate țările europene. Considerăm că trebuie luate măsuri proactive pentru trecerea la energia curată. Nu este un proces uşor să treci la o economie bazată pe emisii reduse de carbon. Trebuie să fim responsabili şi inteligenţi în tranziţia la o economie decarbonizată”, a spus Ruby, la o întâlnire cu presa de specialitate.  Rolul Eurelectric este foarte important în procesul de tranziție, care nu este unul ușor, situția fiind diferită în țările din Europa. “Pentru aplicarea cu succes a noii strategii e nevoie de solidaritate între țări, de suport pentru tranziție. La Eurelectric avem peste 1000 de experți din toate țările europene, care oferă expertiză legislativă, în relațiile cu autoritățile. Avem un dialog permanent cu membrii noștri, pe care îi susținem și sprijinim în procesul de tranziție.Vrem să lucrăm cu ţările membre, să creăm o hartă energetică pe termen mediu şi lung, care să cuprindă ceea ce se întâmplă în sistemul energetic – ce capacităţi ies, ce capacităţi intră, cum abordează ţările eficienţa energetică””, a precizat Secretarul General al Eurelectric. În acest moment, un număr de 17 companii și instituții din mediul academic din România sunt  membre Eurelectric.

Din agenda Eurelectric, Ruby a enumerat ca preocupări: grija pentru consumatorul de energie, care are un rol cheie, precum și preocuparea pentru costurile cu energia; utilizarea electricității într-o pondere mai mare în industrie, transporturi,  în afaceri – în general; promovare concept smart home, promovare energie din surse regenerabile; inovație; digitalizare etc. “Marea schimbare va veni din industria petrolieră, cea a transportului, a încălzirii. Se va utiliza tot mai multă electricitate. Vrem să avansăm ideea esenţială a utilizării pe scară tot mai largă a electricităţii. Acest lucru va aduce beneficii şi companiilor, şi societăţii”, a afirmat oficialul Eurelectric.

Danezul Kristian Ruby a fost ales secretar general al Eurelectric în urmă cu un an. A lucrat, între 2002 şi 2006, ca jurnalist şi producător la postul public de radio din Danemarca, timp în care scria articole în presa scrisă, ca freelancer. Ulterior, în perioada 2007-2008 a lucrat la Ministerul Mediului din Danemarca, ca editor la publicaţiile instituţiei. Între anii 2008-2010 a fost consilier şi, ulterior, şeful biroului de presă la Ministerul danez al Climei şi Energiei. Între 2010 şi 2013, Ruby a lucrat la Comisia Europeană, iar în 2014 la Operate, firmă daneză de consultanţă şi PR. Timp de un an a activat în cadrul WindEurope, „vocea” industriei eoliene în Europa, unde  Ruby a făcut parte din echipa de management executiv.

În vara acestui an, Consiliul Director al Eurelectric l-a desemnat pe CEO-ul Enel, Francesco Starace, în funcția de președinte al asociației, pe o perioadă de 2 ani.

Mandatul de doi ani al președintelui Starace se va concentra pe trei priorități:

– schimbarea mentalității prin încoporarea sustenabilității în procesul decizional industrial, transformarea sectorului electricității într-unul mai agil și proactiv, precum și implicarea tuturor părților interesate în tranziția energetică;

–  îmbrățișarea viitorului prin accelerarea electrificării și crearea unor modele de business intersectoriale;

– transformarea prezentului prin completarea integrării energiei regenerabile și dezvoltarea unor soluții sustenabile și incluzive pentru portofoliul actual de active, bazate pe carbon.

Eurelectric reprezintă interesele comune ale industriei de energie electrică la nivel paneuropean, având misiunea de a contribui la dezvoltarea și competitivitatea acesteia, furnizând o reprezentare eficientă în domeniul relațiilor publice și promovând rolul unui mix energetic cu emisii reduse de carbon în dezvoltarea societății europene. Asociația include 3,500 de companii din Europa cu o cifră de afaceri totală de 200 miliarde de euro și acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producția de energie electrică și piețele de energie la rețele de distribuție, clienți, precum și problemele de mediu și sustenabilitate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *