La cererea Ministerului Energiei, Romgaz distribuie dividende suplimentare de 500 milioane lei în 2018. Urmează să se conformeze și alte companii energetice

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal La cererea Ministerului Energiei, Romgaz distribuie dividende suplimentare de 500 milioane lei în 2018. Urmează să se conformeze și alte companii energetice

În vara anului trecut, majoritatea companiilor energetice cu capital majoritar de stat au decis să nu plătească dividende suplimentare din rezerve, așa cum prevede OUG 29/2017, și să păstreze banii pentru investiții. 

Este în continuare foame de bani la buget și este de așteptat ca, în perioada următoare, Ministerul Energiei ca reprezentant al statului să ceară companiilor energetice să distribuie dividende suplimentare.

Romgaz a anunțat, printr-o informare transmisă BVB, că în data de 07.11.2018, Consiliul de Administraţie al Societăţii, întrunit în şedinţă, a avizat solicitarea acţionarului majoritar al Romgaz, Statul Român prin Ministerul Energiei, privind distribuirea în 2018 a unui dividend suplimentar de 1,30 RON/acţiune, în sumă totală de 501.049.120 RON.

Consiliul de Administraţie al Romgaz (SNG) a avizat solicitarea acţionarului majoritar al companiei, Statul Român prin Ministerul Energiei, privind distribuirea unui dividend suplimentar de 1,30 RON/acţiune, iar suma totală alocată este de 501,05 milioane lei, se precizează în informarea Romgaz. Anul trecut, aţionarii Romgaz au aprobat un dividend suplimentar din rezerve de 1,42 lei/acţiune.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activităţii sale fiind explorarea, producţia de gaze naturale şi furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze şi producerea de energie electrică. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din acţiunile companiei.

Surse autorizate susțin că Ministerul Energiei a transmis aceeași solicitare de distribuire a unui dividend suplimentar și companiei Hidroelectrica.Cel mai mare producător de energie din România va încheia anul 2018 cu un profit brut de peste 2 miliarde lei, potrivit estimărilor conducerii companiei.

Citește și: Badea: La Hidroelectrica s-a bătut orice record. Profit de peste 2 miliarde lei în 2018

Reamintim că, în vara anului trecut, majoritatea companiilor energetice cu capital majoritar de stat au decis să nu plătească dividende suplimentare din rezerve, așa cum prevede OUG 29/2017, și să păstreze banii pentru investiții. Astfel, Acționarii de la Transgaz, companie controlată în proporție de 58,5% de Ministerul Energiei, au votat să nu se plătească dividende suplimentare din rezerve şi din rezultatul reportat la data de 31 decembrie 2016. Conducerea companiei a prezentat acționarilor impactul distribuirii/redistribuirii dividendelor la buget asupra investițiilor. Și conducerea Nuclearelectrica a propus acționarilor să nu se distribuie dividende suplimentare din rezerve și din rezultatul reportat argumentând că sumele disponibile sunt necesare proiectelor de investiţii pe termen mediu şi lung. Potrivit reprezentanților SNN, distribuirea de dividende suplimentare ar putea conduce la “necesitatea anulării unor depozite bancare având maturităţi peste termenul de plată, cu consecinţa pierderii financiare a dobânzii la termen şi a nerealizării de venituri financiare din dobânzi conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 aprobat; scăderea semnificativă a rezervelor financiare disponibile inclusiv pentru rambursarea împrumuturilor bancare, ceea ce ar putea conduce la necesitatea achitării acestora de către statul român, în calitate de garant, în cazul unor dificultăţi financiare majore ale societăţii, care să afecteze capacitatea de rambursare proprie; decapitalizarea societăţii prin distribuirea de rezerve, care poate afecta proiectele strategice ale SNN, din perspectiva şanselor de finanţare/co-finanţare cu contribuţii proprii”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *