Lansare. „Diplomaţia energetică”, primul volum din trilogia „Mihnea Constantinescu – Emblematic România”, sub coordonarea Elenei Ratcu

Publicat pe Categorii Esential, Evenimente, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Esential Lansare. „Diplomaţia energetică”, primul volum din trilogia „Mihnea Constantinescu – Emblematic România”, sub coordonarea Elenei Ratcu

La peste trei ani de la despărţirea de ambasadorul Mihnea Constantinescu, Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu în parteneriat cu Asociația Emblematic România și Universitatea Politehnică București  a organizat astăzi, 31 martie 2022, la Universitatea Politehnică București, evenimentul de lansare a cărtii ‘Diplomația energetică’. La eveniment au participat personalități din domeniul energiei, diplomați și foști și actuali studenți ai Facultății de Energetică.

„Diplomația energetică” este primul volum din trilogia Mihnea Constantinescu-Emblematic România, o serie de trei volume, organizate pe cele trei mari domenii la care fostul ambasador a avut contribuţii importante: Diplomație Energetică, Memoria Holocaustului și Diplomație. Volumele conțin mărturiile a peste 60 de personalități din cele trei domenii și reliefează într-un stil documentar atât imaginea omului și profesionistului Mihnea Constantinescu cât și a unei epoci interesante din istoria României.

Silvia Vlăsceanu, director executiv al HENRO, a moderat întregul eveniment de  lansare. Printre vorbitori s-au numărat Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene, Petre Roman, fost premier al României, Horia Necula, prorector Universitatea Politehnica București (UPB), Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei, Corina Popescu, director general Electrica, Tiberiu Apostol, profesor UPB, Elena Ratcu, coordonatorul volumului Diplomație Energetică și consilier la Consiliul Mondial al Energiei – Comitetul Național Român, Cora Stăvărescu, președinte Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu și Camelia Botezatu, președinte Asociația Emblematic România.

„Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu s-a înființat tocmai pentru a reuni sub aceeași cupolă prieteni, apropiați, colaboratori ai lui Mihnea. Mihnea îmi spunea Minodora, ca toți ceilalți membri ai familiei; și astăzi mă simt mai mult Minodora și nu Cora Stăvărescu, președinta Asociației Amb. Mihnea Constantinescu pentru că fiecare dintre dumneavoastră, cei prezenți la lansare și cei care ați contribuit la scrierea acestui prim volum Diplomație Energetică al trilogiei Mihnea Constantinescu- Emblematic România, păstrați o parte din Mihnea. Deci, un prim scop a fost atins”, a menționat Cora Minodora Stăvărescu, președinte Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu (AAMC).

“Conceptul și denumirea trilogiei a luat naștere din parteneriatul dintre Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu și Asociatia Emblematic România. Mihnea Constantinescu se constituie în reper, în model de urmat și vine să întregească panoplia personalităților emblematice pentru România”, a menționat Camelia Botezatu, Preşedinte Asociaţia Emblematic România.

„Mihnea Constantinescu a crescut generatii de tineri diplomați. Am învățat foarte multe de la el. Întotdeauna era cu un pas înainte. Era un proatlantist convins”, a afirmat Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene.

„Era un excelent diplomat, un excelent profesionist în energie și avea viziune energetică. Situația actuală din piața de astăzi ne dovedește că acele concepte pe care noi le susțineam și pe care le validam cu Mihnea pe vremuri, precum diversificarea surselor, rutelor, interconectărilor, acea opoziție constantă față de dependența energetică de Rusia pe care o avea Mihnea s-a dovedit a fi fost foarte bună”, a spus Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei.

„Lansăm această trilogie într-un moment important pentru noi. Când mă gândesc la Mihnea mă gândesc la securitate energetică. Mă gândesc la ce se întâmplă astăzi în jurul nostru. Puțini dintre noi știm că cel mai mare ajutor pe care România l-a dat celor din Ucraina și Moldova a fost să reușim într-o perioadă foarte scurtă să îndeplinim unul din visele lui Mihnea, să ne interconectăm cu Republica Moldova și să le exportăm securitate energetică acum în timpul războiului. Era un om care a știut de ce este nevoie ca să construim sistemul energetic”, a precizat Corina Popescu, director general Electrica.

“Mihnea a fost un mare om în serviciul statului. Primul act diplomatic istoric al României post decembriste l-am pregătit cu el – scrisoarea pe care pe 24 iulie 1990 am scris-o către secretarul general al NATO. Mihnea era deja directorul meu de cabinet de 10 zile. Numai cu el m-am consultat și am trimis această scrisoare, care era singura scrisoare venită dintr-o țară fostă socialistă de la un prim-ministru către secretarul general al NATO. Am fost apoi în octombrie al aceluiași an primul prim-ministru dintr-o fostă țară fost socialistă invitat la Cartierul General al NATO la Bruxelles când am avut cunoscuta întâlnire cu cei 16 ambasadori și apoi conferința de presă cu Secretarul General al NATO”, a menționat Petre Roman, fost premier al României.

La rândul său, Elena Ratcu, coordonatorul acestui volum, a spus că, pentru a scrie cartea, a vorbit cu 15 foşti colegi şi prieteni şi a consultat peste 60 de articole şi discursuri. „Am lucrat cinci luni la această carte, am avut dialoguri lungi cu 15 foşti colegi şi prieteni ai lui Mihnea. În momentul în care le transcriam şi le prelucram, emoţia o simţeam fizic. Acestor 15 persoane care şi-au deschis inima am adăugat o importantă sursă de documentare, 64 de articole pe care le-am studiat, pentru că erau foarte multe lucruri de spus despre el şi simţeam nevoie să trebuie să se ştie. Am transcris o parte din discursurile lui, pentru că în final această carte va rămâne una cu lecţii de învăţat pentru viitoarea generaţie şi pentru noi toţi”, a spus Elena Ratcu, citată de Agerpres.

Cu ocazia lansării acestui volum, prorectorul UPB a anunțat și că s-a instituit bursa Mihnea Constantinescu pentru cel mai bun student al Universității Politehnica București, Facultatea de Energetică.

Trilogia Mihnea Constantinescu – Emblematic România a fost lansată cu sprijinul mai multor parteneri: Ministerul Afacerilor Externe, Universitatea Politehnică Bucureşti, Complexul Educaţional Laude-Reut Bucureşti cu susţinerea Ambasadei Statului Israel în România.

Mihnea Constantinescu a avut o carieră de peste 30 de ani, în poziții de maximă responsabilitate ca funcționar public și diplomat. A fost pe rând, asistent personal al premierului Petre Roman, șef de cabinet al premierului Theodor stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1990-1991), ișef de cabinet al lui Miși Negrițoiu, la vremea respectivă ministru de stat pentru coordonare, strategie și reformă în Guvernul Văcăroiu. A părăsit Guvernul Văcăroiu odată cu Mișu Negrițoiu, la demisia acestuia din 1993, după care a făcut un stagiu de studii în SUA, la Knoxville, Tennesee. În paralel Mihnea Constantinescu a obținut diploma de doctorat în energie nucleară la Universitatea Politehnică, unde va rămâne asistent și lector universitar până în 2005.

În 1996, a fost cooptat de Adrian Severin în echipa Ministerului Afacerilor Externe din noul Guvern al Convenției Democrate și al Partidului Democrat. A îndeplinit funcțiile de șef de cabinet și director politic al MAE sub mai mulți miniștri de externe, până în 2004, când a fost numit șef de cancelarie al premierului Adrian Năstase (2004) și apoi al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008). După această dată Mihnea Constantinescu îndeplinește funcția de ambasador cu însărcinări speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, specializat în probleme de energie. În 2012 a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat, desfășurându-și activitatea în aparatul propriu de lucru al primului-ministru.

De asemenea, a câștigat respectul și încrederea regelui Mihai și a moștenitoarei lui, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, prin eforturile susținute în favoarea Casei Regale Române. 

Cartea ‘Diplomație Energetică’ este disponibilă pe www.paideia.ro


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.