Energia electrică va fi mai scumpă în 2018. Cu toate asigurările venite din partea autorităților că prețul energiei nu va crește, cel puțin pe perioada iernii, sunt indicii că vor fi majorări, dar nu din cauza liberalizării integrale a pieței de energie electrică. Astfel, potrivit datelor publicate de OPCOM, se constată o majoarare a prețurilor cu 15% la licitaţiile de achiziţie a energiei de pe Piaţa Centralizată a Serviciului Universal (PCSU) aferente consumatorilor casnici, pentru primul trimestru al anului viitor. Iar contractele la termen s-au încheiat la preţuri mai mari faţă de cele din 2017, așa cum reiese din declarațiile șefilor marilor companii energetice.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE va analiza și va anunța modificările la prețul energiei în luna decembrie. Până atunci, dă zor cu reglementările/deciziile necesare pentru liberalizarea integrală a pieței de energie de lelectrică, inclusiv a pieței furnizorilor de ultimă instanță (FUI), de la 1 ianuarie 2018.
O decizie de ultimă oră a reglementatorului este prelungirea licenței furnizorilor de ultimă instanță. Aceasta vine înainte de publicarea unui mecanism de selecție pe criterii concurențiale a FUI. “Până la implementarea unui mecanism de selecție pe criterii concurențiale a furnizorilor de ultima instanță și desemnarea acestora pe baza acestui mecanism, se desemnează în calitate de FUI următorii titulari de licență pentru activitatea de furnizare a energiei electrice: Electrica Furnziare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie, E.On Energie România, CEZ Vânzare”, se menționează într-un document a ANRE.
După câteva zile însă, ANRE prezintă și Regulamentul de selecție concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanță. Chiar dacă ordinul președintelui ANRE intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, Regulamentul devine practic operațional la data de 1 iulie 2018. Ceea ce înseamnă că FUI opționali vor apărea din a doua jumătate a anului viitor și consumatorii casnici care doresc să rămână în serviciul universal vor avea posibilitatea să obțină oferte mai bune din partea FUI care vor activa pe o piață concurențială.
Autoritatea a publicat și sinteza observațiilor, recomandărilor si propunerilor primite, motivarea acceptării/neacceptării acestora referitoare la proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de selecţie concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanţă şi pentru modificarea unor reglementări din sectorul energiei electrice. Potrivit documentului, au fost analizate un număr de 30 de amendamente venite din partea operatorilor și asociației de profil.
Dintre deciziile reglementatorului, notăm înlocuirea a doua sintagme, și anume: “furnizor de ultimă instanţă” cu sintagma „furnizor de ultimă instanţă obligat”, respective “tarife aplicate de FUI” cu sintagma „prețuri finale aplicate de FUI”.
Criteriile de selecție pt FUI opționali sunt capabilitatea si disponibilitatea. Operatorii au propus ca valoarea discount-ului oferit să fie un criteriu de selecție, însă ANRE nu a fost de acord. Toți furnizorii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și criteriile de selecție vor fi desemnați FUI opționali pe zona respectivă de rețea. Pentru fiecare zonă de rețea se desemnează un număr nelimitat de FUI opționali, a decis reglementatorul.
Operatorii au mai propus, dar nu s-a acceptat, ca achiziția energiei electrice de către FUI opțional să se facă în mod obligatoriu și nu opțional pe platforma PCSU, în aceleași condiții transparente în care se achiziționează de către FUI obligați. Achiziția pe toate pieţele centralizate administrate de OPCOM asigură transparență, în conformitate cu prevederile art.23 din L 123/2012, potrivit Regulamentului.
Regulamentul și Sinteza propunerilor/observațiilor sunt publicate pe site-ul ANRE, la rubrica Documente recente: www.anre.ro