Liberalizare de la 1 iulie. Furnizorii de gaze își atrag clienți cu oferte atractive. Chisăliță: Fiți atenți! Recomand bucureștenilor să accepte oferte cu discounturi de 5,5-21% față de nivelul actual de preț

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Info Info Consumatori Liberalizare de la 1 iulie. Furnizorii de gaze își atrag clienți cu oferte atractive. Chisăliță: Fiți atenți! Recomand bucureștenilor să accepte oferte cu discounturi de 5,5-21% față de nivelul actual de preț
  • E.ON: Prețul gazelor naturale care a fost redus încă din luna aprilie, va rămâne stabil și este cel mai mic preț din oferta curentă a companiei pentru clienții casnici din piața liberă

Liberalizarea pieței gazelor naturale este stabilită pentru data de 1 iulie 2020. Prețul gazelor naturale nu va mai fi stabilit de către ANRE, se va forma liber reflectând condițiile din piață. Furnizorii de gaze naturale s-au pregătit și transmit informații și oferte clienților, care trebuie analizate de către consumatori cu mare atenție înainte de a lua decizia finală.

Liberalizarea pieței gazelor naturale vine cu vești bune, susține E.ON, într-un comunicat. Astfel, E.ON transmite că prețul este cel mai mic din oferta companiei pentru piața liberă și ca se asigură continuitatea furnizării și după 1 iulie  în baza contractelor existente, în cazul în care clienții nu optează până la finalul lunii iunie pentru una din ofertele din piața liberă. Prețul gazelor naturale care a fost redus încă din luna aprilie, va rămâne stabil și este cel mai mic preț din oferta curentă a companiei pentru clienții casnici din piața liberă, dă asigurări E.ON.

Aveți libertatea de a alege oferta care vi se potrivește cel mai bine, este recomandarea adresată consumatorilor. Clienții E.ON care au la acest moment un contract reglementat, vor primi o ofertă pe parcursul lunilor mai și iunie, odată cu factura.

De partea cealaltă președintele Asociației Energia Inteligentă, expertul Dumitru Chisăliță, vine cu recomandări pentru bucureșteni, care – susține acesta – nu ar trebui să accepte după liberalizare decât oferte de gaze cu discounturi de 5,5-21% față de nivelul actual de preț.

Chisăliță spune că primit o primă ofertă de la furnizorul său în luna aprilie 2020, ce prezenta o creștere a prețului față de 2019 cu 163% pentru cazul unei garsoniere pe care o deține în București și unde are un consum anual de 500 kWh. Nemulțumit de propunere, a sesizat furnizorul și a tras și un semnal de alarmă public privind astfel de practici printr-un articol publicat pe blogul Asociației Energia Inteligentă. Drept urmare, în luna mai, același furnizor i-a făcut o altă ofertă, mult mai bună, prin care  propunea de un preț inferior cu 0,8% față de cel plătit în 2019.

Expertul Dumitru Chisăliță vine în întâmpinarea consumatorilor cu o serie de informații și recomandări într-un articol transmis InvesTenergy.

Pandemia lasă urme, la fel și neatenția la ofertele de gaze primite de la furnizori

Ne aflăm într-un context în care mulți consumatori casnici,  cu ochii la pandemie și la criza sanitară, riscă să ajungă în situația ca după 1 iulie 2020, post-liberalizare, să constate că au un preț la gaze foarte mare. Legislația pregătitoare liberalizării pieței de gaze, care ar fi avut rolul de a sprijini consumatorii casnici fie lipsește (menționez lipsa unei instituții pentru soluționarea litigiilor de pe piața de gaze (SAL), ca entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică, de interes public, a cărei activitate să fie medierea conflictelor de pe piață, conform Directivei 2013/11/UE), fie este în favoarea furnizorilor (art 4, din Ordinul ANRE 27/2020 : “dacă clienții casnici nu au încheiat contract de furnizare a gazelor, furnizarea gazelor se va face în continuare, dar la prețul aferent ofertei comunicate clientului”).

A treia ofertă are șanse mari să fie cea mai bună

Vă încurajez pe toți  să cereți și o a doua și o a treia ofertă de gaze de la furnizorii voștri. Ceea ce eu cred este că va exista și o a treia ofertă de gaze de la furnizori, cel mai probabil în luna iunie 2020. Prețul aferent acesteia poate fi mult mai mic, dar asta doar dacă va exista o reacție din partea consumatorilor, care să își arate atât la nivel individual nemulțumirea față de prețurile oferite de furnizori, cât și să adere la o reacție coagulată la nivelul opiniei publice privind ofertele necompetitive.

Focus pe ofertele din București

Voi face o analiză a potențialelor niveluri de preț, care ar trebui să fie discutate în mod corect la nivelul municipiului București. M-am oprit asupra Capitalei, deoarece de aici am plecat cu analiza din aprilie, dar voi încerca același tip de analize și pentru alte orașe și regiuni din România. În diverse zone ale țării, există diferiți operatori de distribuție, fiecare cu un alt tarif de distribuție și astfel prețul final variază.

În București, există trei mari categorii de consumatori casnici:

  • Cei localizați în apartamente și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, cu un consum relativ constant la nivel de lună și care se situează la circa 100 kWh;
  • Cei localizați în apartamente cu o suprafață medie de 50 mp și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde și încălzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vară de circa 200 kWh și un consum în lunile de iarnă care se situează la circa 1100 kWh;
  • Cei localizați în case individuale cu o suprafață medie de 100 mp și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde și încălzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vară de circa 200 kWh și un consum în lunile de iarnă care se situează la circa 4000 kWh.

Analizând prețul cu care se vând gazele naturale pe BRM (https://brm2.itcm.ro/piata-forward-gn/), constat că acesta este de aproximativ 0,05 lei/kWh pentru lunile de vară și de circa 0,074 lei/kWh pentru gazele care se vor livra în iarna 2020/2021.

Mai departe, foarte înțelegător, consider că furnizorul meu achiziționează gaze de pe bursă la aceste prețuri, rezultând un cost diferențiat al hidrocarburilor achiziționate pentru consumatori vară/iarnă, la care se adaugă costurile cu servicii de transport, servicii de distribuție și o marjă comercială de 2%.

Pentru primul caz, gazele naturale folosite la prepararea hranei ar trebui să aibă un Preț Corect La Gaze care să nu depășească valoarea de 0,10179 lei/kWh.

Pentru cazul în care gazele naturale sunt utilizate într-un apartament (preparare hrană, apă caldă și încălzire), un Preț Corect La Gaze ar trebui să nu fie mai departe de valoarea de 0,11352 lei/kWh.

Mai departe, pentru situația în care gazele naturale sunt folosite într-o casă (preparare hrană, apa caldă și încălzire), un Preț Corect La Gaze ar trebui să nu fie mai mare de 117,12 lei/kWh.

Astfel, dacă luăm în calcul costul estimativ cu gazele (conform cotațiilor existente în prezent pe platforma de tranzacționare a gazelor naturale, administrată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), a tarifelor pentru servicii și a marjei comerciale a furnizorului), un Preț Corect al hidrocarburilor livrate în București pentru consumatorii casnici, pentru gazele ce vor fi furnizate după data de 1 iulie 2020 ar trebui să varieze între 0,10179 și 0,11712 lei/kWh. Aceste valori presupun discounturi minme, între 5,5-21% față de nivelul oferit mie în luna mai și care a fost de 0,12352 lei/KWh.

Reacțiile consumatorilor în fața furnizorilor sunt singurele modalități de a-i determina pe aceștia să facă noi oferte până la nivelul în care consumatorul poate obține un Preț Corect La Gaze. Asociația Energia Inteligentă va continua Campania Preț Corect La Gaze începută încă din anul 2015 și în perioada următoare va urmări ofertele de preț puse pe piață și le va face recomandări consumatorilor de gaze atât prin analize scrise, cât și prin webinarii organizate pe platforme media.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.