Transelectrica, operatorul de transport și de sistem din România, cu un rol cheie pe piața de energie electrică din România, se confruntă cu o lipsă de lichidități financiare în ultimele luni. Situația este cauzată, în principal, de creșterile accelerate a prețurilor atât pe PZU, cât și pe piața intrazilnică, se prezintă într-un document al societății consultat de InvesTenergy.
Lipsa de lichidități financiare în anumite perioade ale lunii se datorează și volumului crescut de tranzacții efectuat de companie pentru a realiza o acoperire a CPT cât mai aproape de momentul de livrare, precum și creșterii semnificative a decalajului de timp – aprox 3 luni – în care de la bugetul statului se rambursează TVA-ul de încasat.

În contextul dat, Transelectrica se află în dificultate de a achita la termen obligațiile curente. Situația prezentată poate cauza plata de penalizări de întârziere și majorări cu efecte negative asupra activității societății, se precizează în același document, prezentându-se necesitatea contractării unui credit bancar pentru o echilibrare a fluxului de trezorerie.
CNTEE Transelectrica anunță achiziția unui Contract de credit bancar pentru finanţarea capitalului de lucru în sumă de 200 milioane lei, prin procedura proprie.
Potrivit invitației de participare, suma de 175 milioane lei va fi o linie de credit revolving utilizată pentru acoperirea nevoilor temporare de capital de lucru în vederea achitării în termen a obligațiilor scadente și pentru asigurarea lichidității pe termen scurt. Diferența de 25 milioane lei va fi achiziționată sub forma unui plafon pentru emitere scrisori de garanție bancară în baza căruia banca va emite una sau mai multe scrisori de garanție bancară cu încadrarea în limita valorii plafonului.
Termenul limită de depunere a ofertei este 15 februarie.
Transelectrica achiziționează energie electrică pentru acoperirea Consumului Propriu Tehnologic – CPT pe termen lung de pe piețele centralizate administrare de OPCM. Pentru asigurarea consumului pentru servicii interne și alimentare stații, Transelectrica participă pe piețele OPCOM pe diferite orizonturi de timp.
Situația actuală a prețurilor pe piața angro a energiei electrice este fundamental diferită față de cea din 2020 și anii precedenți. Contractele la termen nu constituie o siguranță pentru Transelectrica, furnziorii/traderii având posibilitatea nelivrării energiei contractate în condițiile existenței pe piață a prețului mult mai avantajos pentru aceștia, cu riscul asumat de plată de penalități de întârziere, se specifică în documentul companiei.
Estimările bugetare ale Transelectrica, operatorul de transport și de sistem din România, cu un rol cheie pe piața de energie electrică din România, pentru anul 2022, nu sunt unele optimiste. Conform proiectului Bugetului de Venituri și Cheltuieli, se estimează că, în 2022, profitul brut al Transelectrica va fi de 1.040 mii lei, înregistrând o diminuare cu suma de 39.674 mii lei. Profitul este afectat, printre altele, și de situația actuală a pieței angro de energie electrică, evoluția și tendința continuă de creștere a prețurilor de achiziție a energiei electrice necesară consumului propriu tehnologic, susțin reprezentanții companiei.