Lovitură de teatru pentru primarul Gabriela Firea: Conducerea RADET apasă codul roșu pentru termoficarea Capitalei și demisionează în bloc

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Lovitură de teatru pentru primarul Gabriela Firea: Conducerea RADET apasă codul roșu pentru termoficarea Capitalei și demisionează în bloc

„Am apăsat codul roşu pentru termoficarea Bucureştiului ca să determinăm Consiliul General al mun. București să ia în discuţie situația de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice – RADET. Bugetul nu este aprobat. Avem nemulţumiri ce vin din colaborarea defectuoasă cu CGMB, cu Primăria Generală. Aceeaşi comunicare dificilă, greoaie a existat şi înainte și acum, constatăm aceeaşi lipsă de decizie”, a declarat Gabriel Dumitrașcu, anunțându-și demisia din funcția de Președinte a Consiliului de Administrație a RADET.

gabriel_dumitrascu

Şi directorul general al RADET, Valentin Viţalariu a decis să demisoneze din funcţie. El a precizat, în cadrul unei conferințe de presă: „‘Mi-am prezentat intenţia de a nu mai rămâne la RADET după 1 septembrie, pentru că este necesar ca noul Consiliu de Administraţie, care va fi numit, să îşi aleagă un director general”.

Membrii Consiliului de Administraţie al RADET vor depune demisiile la registratura Primăriei Capitalei. Mandatul acestora  ar fi trebuit să expire în 2019. În lipsa unei conduceri, peste 30 de zile RADET-ul nu va fi administrabil. Luaţi demisiile noastre ca pe un semnal, dacă vreţi, este anunţul de cod roşu, a subliniat Dumitrașcu.

Insolvența – o soluție pentru RADET, recomandă Dumitrașcu

Situația termoficării în București este deosebit de gravă și în lipsa unor măsuri, unor investiții, „colapsul poate poate apărea oricând la nivelul Bucureştiului”. „Peste 80% din reţea are peste 40 de ani, în condițiile în care  durata normală de viaţă nu depăşeste 20 de ani”, a menționat Gabriel Dumitraşcu. În opinia sa, una din soluții care ar trebui luate în calcul pentru RADET este insolvența. „Nivelul datoriei RADET, 3,6 miliarde de lei, poate fi scăzut în trei ani de insolvenţă. Noi nu am putut cere insolvenţa că e în atribuţiile consiliului general”, a spus Dumitrașcu.

Ultimatum-ul dat de conducerea RADET a înfuriat-o pe Gabriela Firea, primarul Capitalei, care a venit cu acuzații privind interese personale: „Am discutat cu reprezentanţii RADET şi am rămas şi eu surprinsă că se ia această decizie, a ieşirii din mandat prin demisie, dar mi s-a spus că de fapt s-a ales această metodă pentru ca aceşti domni directori şi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie să nu fie demişi de către noul Consiliu General pentru că nu ar mai putea face parte 5 ani de zile din alt Consiliu de Administraţie (CA). Consider că sunt nişte interese personale. Nu au aşteptat o discuţie cu primarul general din punct de vedere al abordării finalului de mandat. Mi s-a spus, de asemenea, că sunt oameni care au fost numiţi de PNL (…). Cred că fac un gest politic, adică să nu-şi asume situaţia grea a RADET. Bine că şi-o asumă primarul general, abia a venit în funcţie şi ei îşi iau tălpăşiţa şi pleacă”, a afirmat Firea, citată de Agerpres. Un alt motiv invocat de aceasta a fost că membrii CA s-a teme de auditul care urmează să se facă la regie.  Ulterior, Gabriel Dumitrașcu a demontat toate afirmațiile primarului Bucureștiului.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, noul director general al RADET ar putea fi Virgil Untea, actualul director de producție și exploatare.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.