Lucrările la gazoductul BRUA pot începe. Ministerul Energiei a emis decizia exhaustivă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Lucrările la gazoductul BRUA pot începe. Ministerul Energiei a emis decizia exhaustivă

Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru proiecte de infrastructură energetică de interes comun, a emis astăzi, 21 martie 2018, Decizia exhaustivă privind gazoductul BRUA, un nou coridor de gaze naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Acest pas dă dreptul operatorului Transgaz de a începe efectiv a lucrărilor, susțin reprezentanții ministerului.

”Am emis decizia exhaustivă concomitent cu îndeplinirea, de către Transgaz, a tuturor condițiilor legale necesare pentru construirea acestui gazoduct european. Acest moment este unul important pentru că ne apropie de rolul pe care România și-l dorește în regiune. Prin BRUA, România își va putea exploata imensul potențial al zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră și astfel vom deveni un factor de securitate energetică în această parte a Europei”, declară Ministrul Energiei Anton Anton.

Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte în lungime de aproximativ 479 kilometri și a trei stații de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor). Gazoductul va traversa judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Termenul de finalizare a Fazei I a BRUA este, conform calendarului, anul 2019.

Vă prezentăm și comunicat transmis de Transgaz:

SNTGN Transgaz SA informează asupra faptului că astăzi, Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru proiecte de infrastructură energetică de interes comun a emis  Decizia exhaustivă nr.1 /21.03.2018 pentru proiectul de interes comun:

Dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului național de transport a gazului pe coridorul de transport Bulgaria – România – Ungaria – Austria – gazoduct Podișor – Horia GMS și trei noi stații de comprimare (Jupa, Bibești și Podișor) (etapa1)”, inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică: Conductă de transport gaze naturale Podișor – Recaș în lungime de 479 km, Stație de comprimare gaze Podișor, Stație de comprimare gaze Bibești, Stație de comprimare gaze Jupa, organizări de șantier și Depozite de material tubular.

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 – decizia exhaustivă reprezintă decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autorități ale statelor membre, cu excepția instanțelor judecătorești, care stabilește dacă unui inițiator de proiect i se acordă sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului.

Prin emiterea Deciziei exhaustive se costată îndeplinirea întregului proces de autorizare necesar  realizării unui proiect de interes comun, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 și a legislației naționale în vigoare.

Având în vedere finalizarea conformă și completă a procesului de autorizare necesar pentru realizarea proiectului de interes comun, a procesului de consultare și participare a publicului precum și emiterea  Deciziei exhaustive, SNTGN Transgaz SA  în calitate de inițiator al Proiectului BRUA a obținut astfel dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construire a gazoductului, care conform calendarului estimativ de dezvoltare a proiectului BRUA are ca termen de finalizare a Fazei I, sfârșitul anului 2019.

Traseul conductei urmează direcția generală de la Sud Est spre Vest, traversând județele: Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.

De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 38 de stații de robinete de secționare, din care 33 pe firul conductei și 5 în incinta stațiilor de comprimare gaz, precum și 18 stații de protecție catodică.

Realizarea unui nou coridor european de transport al gazelor naturale, care va conecta Bulgaria cu Austria prin România și Ungaria (BRUA), va spori securitatea aprovizionării cu gaze a țărilor europene și va reduce dependența energetică la nivel european și regional, permițând astfel diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale.

SNTGN Transgaz SA Mediaș este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, precum și cercetarea și proiectarea în domeniul specific activității sale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *