Lungu, AFEER: „Consumatori, fiți atenți la furnizorii care v-ar putea păcăli!

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Lungu, AFEER: „Consumatori, fiți atenți la furnizorii care v-ar putea păcăli!

ion lungu

“Consumatorul în general, cel casnic în mod deosebit, trebuie tratat cu respect. Practic, toate costurile din sistemul energetic sunt suportate de consumatorul final”, a precizat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), la conferința Bursa “Energia în priză”.

Deși prețul energiei primare a scăzut, valoarea facturii la consumator a crescu! O explicație la acest paradox a fost oferită de reprezentantul furnizorilor, care a analizat o factură de energie a unui consumator casnic: „Există 12 componente ale prețului energiei electrice, cuprinse în factură. (…) Dintr-o factură de 600 de lei, costul energiei pure care se tranzacționează pe piață reprezintă doar 26%; 38% sunt costurile de rețea; 64% reprezintă celalte componente, respectiv diverse taxe . Partea în care furnizorul își are aportul este astfel foarte redusă, din proporția de 26%, aceasta este de doar 10%, adică circa 2,6% din valoarea facturii”.

Principalul avantaj al liberalizării este, în opinia lui Lungu, stabilirea unei relații corecte între furnizori și consumatori. În prezent, se remarcă o competiție dură, aprigă la consumatorii finali. Trebuie acordată o atenție deosebită pentru schimbarea furnizorului de energie, în acest sens AFEER demarând o campanie de informare a consumatorilor.

Fiți atenți la furnizorii care v-ar putea păcăli!, o spun tot furnizorii, membri AFEER, din respect pentru consumatori. Lungu a atras atenția asupra capcanelor la schimbarea furnizorului. De exemplu, furnizorul nu poate promite, în cadrul unui contract, că produsul livrat va avea o calitate ridicată, că nu vor fi întreruperi pe rețea etc., distribuitorul fiind răspunzător de acestea. Atenție și la ofertele de prețuri mici, nesustenabile! Au existat cazuri în care furnizorul a venit cu oferte cu prețuri mai mici cu promisiunea că nu se vor plăti certificatele verzi și taxa radio-TV, a semnalat președintele AFEER.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *