Distribuitorii vor da compensații bănești românilor dacă nu îndeplinesc Standardul de performanţă

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Distribuitorii vor da compensații bănești românilor dacă nu îndeplinesc Standardul de performanţă
  • Distribuitorii, obligați la investiţii, în egală măsură, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural

Penele de curent în casele românilor vor fi mai puține și de durată mai scurtă. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a revizuit standardul de performanță, stabilit în 2007, pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.

s560x316_Pana_curent

Utilizatorii reţelei electrice de distribuţie vor beneficia astfel de o calitate mai bună a serviciului prin reducerea numărului şi duratei întreruperilor, iar în cazul în care operatorii nu îndeplinesc Standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice consumatorii pot primi compensaţii băneşti, potrivit Ordinului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 11/2016, adoptat  de instituţie.

‘În şedinţa din data de 30.03.2016, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat două reglementări deosebit de importante, în concordanţă cu obiectivele de reglementare privind dezvoltarea unui sistem energetic eficient, fiabil şi orientat către consumator. Astfel, prin Ordinul ANRE nr. 11/2016, a fost aprobat Standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, care reprezintă varianta revizuită a standardului de performanţă aprobat în 2007 şi care are ca scop reglementarea calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice distribuite, stabilirea indicatorilor de performanţă în asigurarea serviciului de distribuţie, precum şi stabilirea modului de urmărire şi înregistrare a indicatorilor de performanţă’, se precizează într-un comunicat de presă al ANRE.

Operatorii de distribuţie care nu vor îndeplini indicatorii de performanţă prevăzuţi în Standard trebuie să ofere compensații bănești utilizatorilor reţelelor electrice de distribuţie (în special consumatorii de energie electrică). Compensațiile reprezintă o reducere a facturii de energie electrică achitate lunar. Potrivit ordinului ANRE, pentru respectarea indicatorilor de performanţă armonizaţi pe întreg teritoriul ţării şi prevăzuţi în Standard, operatorii de distribuţie concesionari vor trebui să promoveze investiţii, în egală măsură, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. De asemenea, orientarea investiţiilor în zone ale reţelei electrice de distribuţie în care s-a constatat că există probleme poate conduce la creşterea eficienţei energetice şi, ca o primă consecinţă, la scăderea tarifelor de distribuţie, ceea ce va da un impuls dezvoltării economice pentru acele zone, informează Autoritatea.

De asemenea, prin Ordinul ANRE nr. 12/2016, a fost aprobat Standardul de performanţă pentru serviciul de transport al energiei electrice şi pentru serviciul de sistem, care reprezintă revizuirea standardului de performanţă din anul 2007. Potrivit legii, operatorul de transport şi de sistem (OTS) prestează un serviciu public de interes naţional pentru toţi utilizatorii reţelei electrice de transport, asigurând accesul acestora în mod nediscriminatoriu la reţea, cu respectarea prevederilor reglementărilor tehnice şi comerciale în vigoare.

‘Prin intermediul indicatorilor de performanţă stabiliţi prin Standard se garantează îndeplinirea obligaţiilor de serviciu public de către operator, asigurându-se calitatea serviciului de transport al energiei electrice şi a serviciului de sistem. Prin respectarea nivelului garantat al indicatorilor de performanţă, OTS asigură siguranţa în funcţionare a sistemului electroenergetic naţional, precum şi eficienţa şi fiabilitatea reţelei electrice de transport (RET). Activitatea de monitorizare a indicatorilor de performanţă privitori la calitatea tehnică a energiei electrice transportate şi a evoluţiei acestor indicatori de la un an la altul furnizează informaţii definitorii pentru OTS în sensul evidenţierii măsurilor necesare pentruîmbunătăţirea calităţii serviciilor. Totodată, includerea obligaţiei de acordare de compensaţii pentru nerespectarea indicatorilor specifici de performanţă conduce la responsabilizarea operatorului, astfel încât acesta să acţioneze în sensul creşterii satisfacţiei clienţilor săi prin creşterea calităţii serviciilor prestate’, se menționează în comunicatul ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *