Masă rotundă “Formarea pieței gazelor naturale în România”, 19 aprilie

Publicat pe Categorii Evenimente, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Masă rotundă “Formarea pieței gazelor naturale în România”, 19 aprilie

Asociația Energia Inteligentă împreună cu revista Energy World organizează Masa Rotundă cu tema “Formarea pieței gazelor naturale în România”, în data de 19 aprilie 2018, la Camera de Comert și Industrie a Municipiului Bucuresti.

Invitat la dezbateri este Aura Sabadus, Reporter senior, specialist în piețele de gaze din România, Turcia și Ucraina la agenția de presă ICIS de la Londra. Aura urmeaza studii doctorale la King’s College London pe tema liberalizării pieței de gaze din Turcia și este cercetător asociat la European Centre for Energy and Resource Security (EUCERS) de la Londra.

Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația România Inteligentă: “Activitatea din sectorul gazelor naturale trebuie să aibă ca obiectiv strategic principal, vânzarea-cumpărarea gazelor naturale, iar celelalte obiective să fie derivate pentru a asigura realizarea acestui obiectiv principal. Până în anul 2000 se putea vorbi în România, de o industrie gazieră, nu de o piaţă de gaze concurenţială, caracteristica acesteia fiind importanța livrării gazelor naturale la consumator, cu o redusă importanță asupra calității procesului de livrare și asupra contractării gazelor. Caracteristica acestei perioade consta în monopolul statului în livrarea gazelor, coroborat cu obligația a acestuia de a se asigura de livrarea continuă a gazelor. La nivelul consumatorului rămânea cel mult obligația plății gazelor (adesea nici aceasta asumată de consumator, economia centralizată având capabilitatea reglării arieratelor prin metode specific economiei centralizate). Această cutumă s-a transmis după anul 2000, fiind întreținută chiar de conducătorii entităților care aveau ca și scop tocmai liberalizarea pieței gazelor, recurgându-se adesea la încălcarea sau ”maltratarea” legii cu scopul de a ascunde neputința sau indolența unor consumatori sau operatori.

Separarea activităților de producție, transport, înmagazinare, distribuție și furnizare, a determinat nu doar o separare juridică, ci o individualizare adâncă a diverșilor operatori, dusă până la blocarea unor acțiuni, învinuiri reciproce, dezinformare, lipsă de informare/colaborare, nearmonizarea activităților, ”faultarea” reciprocă etc. toate afectând puternic activitatea de vânzare-cumpărare gaze atât în condiții normale, dar mai ales în condiții anormale (dezechilibre între cerere și ofertă, situații de criză). Se impune astfel in mod prioritar asigurarea unui model real de functionale a pietei de gaze”.

Teme de dezbatere :

–  De ce nu funcționează corespunzător piața de gaze în România?

–  O bursă, două burse?

–  Care sunt pașii spre o Piață de Gaze funcțională?

Asociația Energia Inteligentă – asociația celor care consumă sau produc energie Prin energie inteligentă sumarizăm, fără a ne limita la: eficienţă energetică, energie eficientă, management energetic, smart grid, smart metering, platformele de tranzacţionare, limitarea sărăciei energetice, crearea pieţei unice energetice, liberalizarea pieţei, diseminarea şi educaţia consumatorilor, valorificarea extrinsecă a resurselor energetice, exploatarea valorii adăugate a sistemelor actuale energetice etc. Toate acestea abordate din prisma sinergică – tehnică, economică, comercială, juridică, politică, socială şi ecologică, pot răspunde cerințelor viitoare ale românilor.

Scopul Asociației este de a promova acest concept pentru a garanta: societăţii utilităţile energetice necesare, fezabile în obţinere şi livrare, sustenabile în societate, sigure în utilizare şi predictibile în abordare.

Asociația își propune derularea de campanii publice, punerea la dispoziția furnizorilor și a consumatorilor a unei platforme de învățare a importanței sinergice furnizor-consumator, o platformă de analize și una de mediere/expertize în domeniul energiei. Pana in present Asociatia desfasoara doua campanii publice: PretCorectLaGaze si Punct si de la Capat pe Piata de Gaze.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *