Memorandum: Statul vrea să vândă acțiuni la CE Oltenia, Hidroelectrica și Rompetrol

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Memorandum: Statul vrea să vândă acțiuni la CE Oltenia, Hidroelectrica și Rompetrol

Ministerul Energiei va derula la Complexul Energetic Oltenia și la Hidroelectrica oferta publică primară de majorare de capital de 15,29% și, respectiv, 15%, pe piața de capital, statul păstrând în continuare pachetul majoritar. La Rompetrol se intenționează vânzarea unui pachet de acțiuni de 26,6959% din acțiunile deținute de stat, prin licitație publică cu strigare.

achizitii-MobileMiniștrii Guvernului Cioloș au ajuns la un consens în ce privește  valorificarea unor pachete de acțiuni deținute de stat la mai multe societăți pe considerentul că poate fi un lucru benefic pentru eficacitatea și profitabilitatea acestora. Un Memorandum în acest sens a fost publicat astăzi de Executiv. Potrivit acestuia, statul va vinde acțiuni, dar va păstra pachetul majoritar, la societățile energetice – CE Oltenia, Hidroelectrica, precum și la alte companii: Aeroporturi București, Salrom, Portul Constanța. Sumele obținute din vânzarea acțiunilor după listare pot fi utilizate la finanțarea proiectelor de investiții ale întreprinderilor publice, în cazul majorării capitalului social prin emiterea de noi acțiuni sau pentru diminuarea datoriei publice sau constituirea de fonduri naționale de investiții, în cazul vânzării acțiunilor deținute, se prevede în memorandum.

În memorandum se precizează și că statul va pierde/reduce pachetul de acțiuni deținut la Rompetrol și alte 22 de societăți din subordinea Agenției Domeniului Statului, sumele obținute din vânzarea acțiunilor urmând să fie virate la Trezoreria statului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Memorandum: Statul vrea să vândă acțiuni la CE Oltenia, Hidroelectrica și Rompetrol”

  1. Guvernul nu știe cum sa gestioneze ce are si vrea doar sa privatizeze! Macar daca ar veni investitorii sa se ocupe de companii, dar si ei sunt descurajati de toate procesele si interesele politice. Culmea ipocriziei – statul scoate la licitație acțiunile la Rompetrol pe care KazMunayGas voia să le cumpere cu 200 milioane dolari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.