Amendă record pentru GDF Suez, de 200.000 lei, pentru facturarea în avans. Control ANRE la toți furnizorii de energie și gaze

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Esential Amendă record pentru GDF Suez, de 200.000 lei, pentru facturarea în avans. Control ANRE la toți furnizorii de energie și gaze

* Furnizorul de gaze a achitat jumătate din amendă, încadrându-se în termenul de 48 de ore

factura_curent_81290400

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a amendat compania GDF SUEZ ENERGY ROMÂNIA, mai nou denumită ENGIE, cu 200.000 lei pentru facturarea în avans a consumului de gaze al populaţiei. Furnizorul de gaze a primit s-a grăbit să achite amenda record în 24 de ore, motiv pentru care a plătit 100.000 lei!

Totodată, ANRE a interzis GDF SUEZ ENERGY România să mai aplice clienților finali Metodologia „Transmitere 3 facturi simultan”, precizează Marius Vladu, Director Comunicare și Relația cu Parlamentul ANRE.

În urma acțiunii de control, ANRE a constatat că, pentru o parte din clienții finali de tip B1, furnizorul de gaze naturale a implementat un proiect nou intitulat „Transmitere 3 facturi simultan , adus la cunoștință, dar care nu a fost aprobat/avizat de Autoritate.

Ca atare, în aplicarea prevederilor legale în vigoare, furnizorul de gaze naturale a fost sancționat pentru încălcarea unor prevederi ale reglementărilor din domeniul gazelor naturale, și anume:

1. nu a respectat obligaţia legală de a factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale pentru locurile de consum, selectate prin sondaj de echipa de control;

2. nu a respectat obligaţia legală de a utiliza valori ale puterii calorifice superioare (PCS) reale, transmise de către operatorul de distribuție a gazelor naturale, la facturarea consumului de gaze naturale, pentru locurile de consum, în speță, furnizorul a utilizat ca valori ale puterilor calorifice superioare a gazelor naturale (PCS), la emiterea facturilor estimate F2 și F3, corespunzătoare celor două perioade de consum lunare estimate, aceeași valoare a puterii calorifice superioare aferentă perioadei de regularizare pentru cele trei luni anterioare, corespunzătoare facturii F1.

ANRE va extinde acțiunile de control atât la furnizorii de gaze, cât și la furnizorii de energie electrică, privind modul de facturare al clienților finali, susține Vladu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *