- România are 16 proiecte de importanță națională în domeniul gazelor naturale, susțin reprezentanții ministerului
Ministerul Economiei propune Guvernului să ia măsuri de urgență, necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. În acest sens a fost elaborat un proiect de ordonață de urgență, care este suspus dezbaterii publice.
Conform reprezentanților Ministerului Economiei, România are 16 proiecte de importanță națională în domeniul gazelor naturale, printre care proiectul BRUA, un proiect strategic pentru România şi Uniunea Europeană. Aceste proiecte sunt considerate investiţii publice de importanţă strategică pentru România, care contribuie la implementarea obiectivelor energetice şi climatice ale Europei şi care constituie elemente esenţiale ale uniunii energetice europene, prin diversificarea surselor de energie şi eliminarea izolării energetice a anumitor state, context în care implementarea proiectelor devine o prioritate naţională pentru dezvoltarea infrastructurii strategice în domeniul gazelor naturale, se precizează în nota de fundamentare la actul normativ, publicată pe site-ul MECRMA. Necesarul de investiţii în infrastructurile de transport al gazelor naturale de importanţă europeană a fost estimat la aproximativ 200 miliarde de euro până în 2020.
Proiectul BRUA presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte noi de transport gaze naturale de 528 kilometri ce va realiza conexiunea dintre Nodul Tehnologic Podişor şi Staţia de Măsurare Gaze (SMG) Horia, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Proiectul este necesar pentru coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria, ca parte a coridorului prioritar „Interconexiunile de gaz pe coridorul nord-sud din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est’. La sfârşitul lunii iunie, România urmează să semneze Acordul de finanţare pentru proiectul BRUA, ce a obţinut o finanţare de 179 milioane euro. Parctic, acest acord presupune măsuri şi un calendar de implementare, întrucât pentru acest proiect este necesară reglementarea unor măsuri în regim de urgenţă, deoarece lucrările de construcţie pentru o conductă ce traversează 11 judeţe presupune parcurgerea unor etape procedurale referitoare la obţinerea autorizaţiilor prevăzute de lege (de construcţii, de mediu) care să permită respectarea obligaţiei asumate de implementare şi finalizare a proiectului în termenele estimate.
Reprezentanții Ministerului Economiei argumentează necesitatea proiectului de act normativ supus dezbaterii publice prin faptul că întârzierea autorizării lucrărilor aferente proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale reprezintă o situaţie extraordinară, impunându-se în regim de urgenţă reglementarea procedurilor de emitere a avizelor şi acordurilor pentru proiectele în cauză şi modalitatea de identificare a proprietarilor. ‘Nereglementarea acestei situaţii determină întârzieri în implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, cu impact negativ asupra bugetului, dezvoltării economice a României, a securităţii energetice atât a României, cât şi a Uniunii Europene, dar şi a siguranţei populaţiei’, se menționează în proiectul Ministerului Economiei.