România a câștigat la Washington procesul arbitral cu Alpiq AG Elveția

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic România a câștigat la Washington procesul arbitral cu Alpiq AG Elveția

Ministerul Energiei a primit câștig de cauză într-un proces deschis de compania elvețiană Alpiq AG la Centrul Internaţional pentru soluţionarea diferendelor din domeniul investiţiilor din Grupul Băncii Mondiale (ICSID), informează instituția. În această dispută, pretențiile Alpiq către Ministerul Energiei se ridicau la peste 1,8 miliarde de lei.

”Justiția a dovedit că este imparțială și nu pot decât să felicit echipa din Ministerul Energiei care s-a luptat pentru a obține această decizie la ICSID. Aceasta înseamnă că aproape 2 miliarde de lei rămân în România”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

Hidroelectrica salută hotărârea tribunalului arbitral internațional de la Washington, ICSID (constituit sub egida Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la investiții), prin care au fost respinse pretențiile financiare ale Alpiq AG față de statul român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei. Practic, prin hotărârea pronunțată în data de 9 noiembrie a.c. instanța a acordat câștig de cauză României, considerând nefondată solicitarea Alpiq AG Elveția de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica.

Reprezentanții Hidroelectrica reamintesc că, după o serie de procese pierdute împotriva Hidroelectrica, Alpiq AG a deschis – în anul 2014, procedura de arbitraj internațional, compania considerând că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiții dintre România și Elveția (BIT, 1993) și tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994). În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat – între altele, motive precum exproprierea investiției și încălcarea obligației statului român de a acorda un tratament just și echitabil. Toate capetele acțiunii arbitrale au fost respinse prin hotărârea din 9 noiembrie.

”Decizia CSID închide încă un capitol sumbru din saga baieților deștepți.  A fost o lecție dură nu doar pentru companie, ci și pentru economia românească în ansamblu. Faptul că Ministerul Energiei a câștigat această bătălie pentru români și pentru Hidroelectrica nu poate decât să ne bucure.  Ni se certifică faptul că, la capătul unei lupte de uzură, a fost făcută dreptate. Ne dorim ca, pe viitor, nimic să nu mai umbrească potențialul companiei. Considerăm încheiate episoadele ”băieților deștepți” sau a investițiilor făcute fără sens și justificare economică. Hidroelectrica poate și merită mai mult.”  a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului companiei.

Hidroelectrica estimează că, pentru anul 2018, va obține un profit net de peste două miliarde de lei. Compania are prevăzute în planul de afaceri investiții de peste 5,56 mld. lei pentru următorii cinci ani.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *