Ministerul Energiei cere finanțare de la BEI pentru 9 proiecte: o nouă linie electrică aeriană (Tranelectrica) și 8 noi parcuri fotovoltaice (CEO)

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministerul Energiei cere finanțare de la BEI pentru 9 proiecte: o nouă linie electrică aeriană (Tranelectrica) și 8 noi parcuri fotovoltaice (CEO)

Ministerul Energiei anunță că a transmis marți, 14 septembrie, la Banca Europeană de Investiții primele aplicații pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a unor proiecte strategice în sectorul energetic.

În calitate de autoritate competentă pentru gestionarea si derularea Fondului pentru modernizare, Ministerul Energiei a transmis către BEI, prin intermediul platfomei aferente, 9 propuneri de proiecte pentru finanțare din Fondul pentru modernizare, cu un cost de investiție total de peste 693 milioane Euro, din care peste 492 milioane Euro au fost solicitați din Fondul de Modernizare, potrivit unui comunicat al ministerului.

Este vorba despre un proiect aparținând beneficiarului CNTEE Transelectrica S.A. – Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400kv d.c. Constanța Nord – Medgidia Sud; CAPEX total (fără TVA) 22.992.330 euro / Costuri eligibile: 22.992.330 Euro.

Alte 8 proiecte aparțin Complexul Energetic Oltenia pentru construirea de parcuri fotovoltaice, CAPEX total (fără TVA) 670.802.780 euro,

Implementarea proiectului “Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400kv d.c. Constanța Nord – Medgidia Sud” va contribui la securitatea, flexibilitatea și adecvanța Sistemului Energetic Național, oferind premisele punerii în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie din surse regenerabile.

Mai multe detalii despre proiectele CE Oltenia, găsiți pe: http://energie.gov.ro/sute-de-milioane-de-euro-din-fondul-de-modernizare-pentru-finantarea-unor-proiecte-strategice-in-sectorul-energetic-din-romania/

Pentru a putea înlocui rapid capacitatățile închise de  cărbune, energia regenerabilă trebuie să joace un rol cheie în susținerea obiectivelor naționale de decarbonizare și în conformitate cu recomandările specifice fiecărei țări. Proiectele aferente beneficiarului CE Oltenia S.A., menționate mai sus, transmise spre finanțare din Fondul pentru modernizare, răspund obiectivelor din Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) de reducere a emisiilor pentru 2030, de creștere a ponderii de energie din surse regenerabile și de înlocuire a cărbunelui în mixul energetic, constituind un pas determinant și necesar în procesul de reorganizare al CE Oltenia, precizează reprezentanții Ministerului Energiei.

De asemenea, punerea în aplicare a acestor investiții se încadrează în ținta Acordului de la Paris privind neutralitatea climei până în 2050, deoarece conduce la reducerea emisiilor de carbon și a consumului de energie primară prin producția de surse regenerabile.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.