Ministerul Energiei, Transelectrica si ANRE lucreaza la un punct de vedere comun in legatura cu proiectul NERO
Pana nu va cunoaste propriile tinte pentru E-SRE, Romania nu poate sa ia o decizie cu privire la oportunitatea de a transfera o parte din propriul potential de E-SRE altor state membre deoarece ar putea pierde din punct de vedere economic oportunitatea de a produce energie din surse regenerabile la un pret scazut, sustin reprezentantii ministerului
NERO Renewables Romania SRL a informat Ministerul Energiei, in data de 25 ianuarie 2018, ca intentioneaza sa initieze demersurile necesare realizarii unui Proiect comun Olanda-Romania, care vizeaza schimbul de energie din surse regenerabile intre state membre ale Uniunii Europene. NERO vrea sa investeasca 1,4 miliarde de euro in proiecte in Buzau si Constanta. Ministerul Energiei “nu cunoaste insa sa existe vreun acord intre cele doua guverne in baza caruia s-ar putea initia proiectul NERO”, potrivit unei adrese a Ministerului Energiei, transmisa ca raspuns la solicitarea investitorului in E-SRE si turism din Constanta, George Niculescu.
Un parc eolian de dimensiuni mari ar urma să se construiască în România. O companie olandeză, NERO Renewables, intenționează să instaleze, pe teritoriul țării noastre, o capacitate de producție de aproximativ 1000 de MW, am informat pe InvesTenergy la inceputul anului. Astfel, statul olandez își poată îndeplini, până în 2020, ținta de energie regenerabilă impusă de Uniunea Europeană. Vestea este bună este ca se investește în România. George Niculescu a analizat pentru InvesTenergy care sunt avantajele fiecărei părți implicate în realizarea acestui proiect pe teritoriul țării noastre.
Pentru a afla mai multe detalii despre Proiect, George Niculescu s-a adresat Ministerului Energiei, care confirma interesul NERO pentru realizarea investiției.
In raspunsul oferit, Ministerul Energiei mai sustine ca a fost informat ca NERO va benficia de o schema de sprijin operationala din partea Guvernului olandez si nu va solicita niciun sprijin in partea Romaniei.
Conform informatiilor transmise ministerului, 20% din suprafața necesară investiției se află în municipiul Constanța. „NERO va avea un impact financiar și social pozitiv în localitățile unde vor fi construite parcuri eoliene. În zona Constanța, pentru aproximativ 20% din suprafața necesară care este închiriată de la municipiu, NERO Renewables oferă 2% din veniturile brute ale parcului eolian, proporțional cu suprafața utilizată”, se precizeaza in adresa Ministerului Energiei.
În altă ordine de idei, în ceea ce privește stadiul discuțiilor sau al acordurilor dintre reprezentanții NERO și Consiliul Județean Constanța, Ministerul Energiei ii solicita lui George Niculescu, din calitatea sa de consilier județean PNL, să transmită informații și să țină la curent Ministerul cu toate demersurile făcute de compania olandeză în județul Constanța.
“Avand in vedere ca este un subiect de interes national, ce tine de domeniul strategic al producerii de energie electrica, acest subiect trebuie tratat cu maxima responsabilitate de toate partile implicate. Pe cale de consecinta, recomand in cadrul analizei pe care o va face, in comun, ANRE, Transelectrica si Ministerul Energiei, sa se tina cont de tendinta de crestere continua a ponderii de energie regenerabila in mixul de energie, lucru impus de CE prin noile tinte pentru statele membre. De asemenea, analiza trebuie sa identifice solutii pentru integrarea unor noi capacitati de productie din surse regenerabile in Sistemul Energetic National. Si nu in ultimul rand, le adresez tururor partilor implicate, rugamintea /recomandarea sa trateze aceste subiecte deschis, la vedere, pentru a se asigura transparenta in luarea acestor decizii de importanta nationala“, afirma George Niculescu.
Ministerul Energiei, Transelectrica si ANRE vor avea un punct de vedere comun in legatura cu proiectul NERO. Potrivit Ministerului Energiei, se va tine cont de rezultatele negocierilor cu privire la pachetul legislativ Energie curata pentru toti europenii, functie de care Romania va avea de indepinit o noua tinta de E-SRE in anul 2030. Pana nu va cunoaste propriile tinte pentru E-SRE, Romania nu poate sa ia o decizie cu privire la oportunitatea de a transfera o parte din propriul potentialde E-SRE altor state membre deoarece ar putea pierde din punct de vedere economic oportunitatea de a produce energie din surse regenerabile la un pret scazut, sustin reprezentantii ministerului. Totodata, se va lua in considerare o analiza cost-beneficiu din care sa reiasa daca proiectul NERO aduce beneficii Romaniei atunci cand cedeaza o parte din propriul potential de energie regenerabila altor state membre.