Un parc eolian de dimensiuni mari ar urma să se construiască în România. O companie olandeză, NE-RO Renewables, intenționează să instaleze, pe teritoriul țării noastre, o capacitate de producție de aproximativ 1000 de MW. Astfel, statul Olandez își poată îndeplini, până în 2020, ținta de energie regenerabilă impusă de Uniunea Europeană. Reprezentanții firmei susțin că au deja toate autorizaţiile pentru construcţia parcului parc eolian, în valoare de un miliard de euro.
Vestea este bună: se investește în România. George Niculescu, investitor în energie din surse regenerabile și turism, a analizat care sunt avantajele fiecărei părți implicate în realizarea acestui proiect pe teritoriul țării noastre.
“Din punctul de vedere al Olandei este cu siguranță un beneficiu clar: investește în dezvoltarea unui parc eolian și cu ajutorul transferului statistic, energia produsă în România va fi contabilizată în dreptul Olandei, îndeplinându-și astfel cota și în acest fel nu riscă sancțiuni din partea U.E.
Care ar fi avantajele țării noastre de pe urma acestei investiții? Sau doar ajutăm dezinteresat un stat membru UE care constant se opune accesului țării noastre în spațiul Schengen?
Pe lângă faptul că investițiile în general sunt benefice trebuie să ținem cont de noile ținte de energie regenerabilă care sunt impuse fiecărui stat membru pentru anul 2030.
Având în vedere că aceste ținte încă se negociază, României ar putea să îi revină o țintă de 35% din consumul de energie să fie produs din surse regenerabile.
Dacă Olanda instalează la noi în țară o capacitate de 1000 de Mw, mai are Transelectrica capacitatea de a prelua și investițiile care vor trebui făcute pentru a atinge țintele asumate?
Sau poate fi folosită această ocazie, favorabilă nouă, cu scopul de a convinge (a se citi impune) statul olandez că suntem într-adevar pregătiți să intrăm în Schengen?
Potențialul sectorului energetic românesc poate aduce multe beneficii statului român doar dacă la conducerea acestui sector sunt persoane cu o gândire sănătoasă și cu o bună capacitate de a negocia în interesul țării noastre!
Ar fi păcat să ratăm acest moment, noi fiind prea ocupați cu desele schimbări de guverne, cu modificări ale codul fiscal și al celui de procedură penală”.
Bine punctat ! Ador atitudinea acestui domn !!
George Niculescu, un tanar intreprinzator si politician pe care-l apreciez, in ciuda faptului aparent sustinem tehnologii diferite, el regenerabilele, eu nuclearele, puncteaza corect impactul acestui proiect asupra Romaniei si tintelor de reducere a emisiilor de carbon asumate. Poate ar trebui spus mai apasat – astazi avem deja atinse tintele pentru 2020, prin existenta unei cote insemnate de energie hidro si prin dezvoltarea vertiginoasa a regenerabilelor. Tintele 2035 si 2050 pentru ‘energie curata’ sunt din ce in ce mai ambitioase, si se schimba in crestere, iar noi ‘ne vindem’ pe nimic rezerva de energie curata, punand in pericol tintele din viitor cu perspectiva unor situatii de infringement. Cred ca o acceptare in Spatiul Schengen, adac asta sr fi miza, nu se justifica!