Ministerul Energiei are o explicație: Importurile de gaze din această perioadă avantajează România, pentru că sunt mai ieftine

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministerul Energiei are o explicație: Importurile de gaze din această perioadă avantajează România, pentru că sunt mai ieftine

Ministerul Energiei insistă că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, pentru că sunt mai ieftine, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei.

Reacția ministerului vine după ce, luni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a publicat cantităţile de gaze importate în luna mai 2019, respectiv 1.185.490 MWh, acestea fiind de 353 de ori mai mari decât în luna mai 2018 (3.353 MWh).

Prețul cu care se importă în această perioadă gazele dinspre Ungaria este în jur de 60 de lei (plus costurile de transport), sub prețul reglementat de 68 lei/MWh, al producătorilor din România, dar unele companii îl vând pe piaţa internă la preţul de la Bursa Română de Mărfuri, de peste 100 de lei pe MWh, potrivit unor voci din piaţa de gaze, citate de www.financialintelligenge.ro.

Preţul gazelor de import din luna mai 2019, potrivit datelor ANRE, a fost de 89 de lei pe MWh, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti –  101 lei pe MWh, potrivit cotaţiilor de la Bursa Română de Mărfuri.

Ministerul Energiei mai face referire, în aceeași postare pe Facebook, la preocuparea privind asigurarea stocurilor de gaze naturale necesare pentru sezonul rece. „Astfel, în această perioadă, atenţia noastră a fost îndreptată spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la preţuri cât mai bune. Astfel, la jumătatea lunii iulie 2019, România avea stocată în depozitele subterane o cantitate de 1,535 miliarde metri cubi de gaze, faţă de 1,237 miliarde metri cubi la aceeaşi dată din anul 2018”, precizează reprezentanții ministerului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *