Ministerul Energiei propune Entitatea Centrală de Stocare din România

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministerul Energiei propune Entitatea Centrală de Stocare din România

De constituirea şi menținerea stocurilor specifice și celor de urgență de țiței și/ sau produse petroliere se va ocupa o nouă entitate non-profit, botezată de Ministerul Energiei – Entitatea Centrală de Stocare din România.

Ministerul Energiei supune dezbaterii publice proiectul de Lege privind constituirea și menținerea unor rezerve minime de țiței și/ sau produse petroliere, prin care propune înființarea Entității Centrale de Stocare din România. Proiectul de Lege mai sus menționat stabilește condițiile de constituire și menținere a unor stocuri minime de țiței și/ sau produse petroliere, în scopul menținerii siguranței în aprovizionare, în cazul unei penurii de amploare, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Prin acest proiect se dorește o separare între rolul Ministerului Energiei, de inițiator al proiectului de act normativ, și cel al Autorității Competente, de autoritate învestită cu competența de a organiza executarea prevederilor proiectului de act normativ.

Potrivit comunicatului, prin proiectul de lege, se propun următoarele:

  • o serie de modificări și noi definiții, față de cele prevăzute prin Legea nr. 360/2013, pentru a clarifica, sub aspect material şi juridic, operațiunile legate de constituirea şi menținerea stocurilor minime;
  • definirea expresiilor „constituirea stocurilor minime”, „menţinerea stocurilor minime” şi „depozite petroliere”; aceasta, pentru a se putea stabili, în mod clar, sfera de conținut a obiectului obligației de stocare;
  • definirea expresiei „delegarea obligaţiei de stocare”, pentru a clarifica, sub aspect juridic, ce înseamnă operațiunea de delegare a obligației de stocare și, mai apoi, care sunt condițiile de validitate și efectele acesteia;
  • reglementarea perioadei în care se constituie și se menţin stocurile minime și perioada în care se poate delega obligația de stocare.

Proiectul de lege poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Energiei, în secțiunea „Transparență Decizională”.

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.