Ministerul Energiei se asigură că se fac investițiile în energie verde din PNRR și Fondul pentru Modernizare. Beneficiarii pot constitui garanții/ipoteci asupra activelor fixe ale proiectelor

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Ministerul Energiei se asigură că se fac investițiile în energie verde din PNRR și Fondul pentru Modernizare. Beneficiarii pot constitui garanții/ipoteci asupra activelor fixe ale proiectelor

Beneficiarii de fonduri europene pot constitui garanții sub forma unei ipoteci asupra activelor fixe ale proiectului de investiții, cu scopul de a asigura finanțarea și cofinanțarea cheltuielilor necesare implementării proiectului, în toate fazele sale.

Ministerul Energiei anunță că a adoptat măsuri esențiale pentru sprijinirea implementării proiectelor din cadrul Componentelor C6 – Energie și C16 – REPowerEU, răspunzând astfel solicitărilor beneficiarilor privind modificarea contractelor de finanțare. Această inițiativă are ca scop asigurarea finanțării necesare implementării proiectelor, contribuind astfel la dezvoltarea Sistemului Energetic Național.

În urma solicitărilor primite, prin care beneficiarii au cerut posibilitatea constituirii de garanții/ipoteci asupra activelor fixe ce fac obiectul contractelor de finanțare, Ministerul Energiei a întreprins demersuri pentru identificarea unor soluții legislative adecvate, se precizează într-un comunicat al ministerului.

În acest sens, pentru evitarea unor posibile situații care ar putea conduce la încetarea contractelor de finanțare aflate în stadiu de implementare și implicit la nerealizarea investițiilor, context care ar putea afecta funcționarea optimă a SEN, Ministerul Energiei în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții, a inițiat o completare a prevederilor OUG 124/2021 și OUG 155/2020 în vederea introducerii posibilității ca beneficiarii să poată constitui garanții în favoarea unei instituții de credit, sub forma unei ipoteci asupra activelor fixe ale proiectului, cu scopul de a asigura finanțarea și cofinanțarea cheltuielilor necesare implementării proiectului, în toate fazele sale.

Beneficiarii sunt obligați să transmită coordonatorului de reforme și/sau investiții o copie a contractului de credit și ipotecă, în termen de 10 zile lucrătoare, împreună cu un raport de evaluare a imobilului, dacă este cazul. De asemenea, pentru contractele de ipotecă deja încheiate, beneficiarii trebuie să transmită aceste documente până la 31 martie 2025.

„Am răspuns prompt nevoilor beneficiarilor și am creat cadrul legal necesar pentru ca aceștia să poată accesa finanțarea esențială implementării proiectelor. Ne dorim ca investițiile în energie verde să continue fără întreruperi, consolidând astfel poziția României ca lider regional în tranziția energetică sustenabilă.

Încă de la preluarea mandatului de ministru al Energiei, în luna iunie 2023, obiectivele Ministerului Energiei au fost stabilite, fără echivoc, în următoarea ordine de priorități: energie sigură, accesibilă (ieftină) și curată.

În 2024, am pus în funcțiune capacități de peste 1200MW, inclusiv 330MW pe cărbune (Grupul V Rovinari) și 54MW hidro (un hidroagregat modernizat la Bicaz), record anual pentru ultimul deceniu în România, mai mult decât s-a pus în funcțiune în perioada 2016-2023 la un loc. Pentru acest an, avem un obiectiv și mai ambițios, acela de a pune în funcțiune capacități de producție de 2400 MW, dublu față de anul trecut, atât energie în bandă, cât și energie regenerabilă solar și eolian.

Tranziția energetică trebuie continuată, dar inteligent și fără a sacrifica securitatea sau prosperitatea cetățenilor.” a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *