Ministerul Energiei, atac la Fondul Proprietatea: Vrea maximizarea profiturilor pe termen scurt!

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministerul Energiei, atac la Fondul Proprietatea: Vrea maximizarea profiturilor pe termen scurt!

Acționarul majoritar se laudă cu profitul Hidroelectrica și pledează pentru realizarea investițiilor: Este necesară o schimbare de strategie a statului român în privința acestei companii!

Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă în care laudă performanțele Hidroelectrica, respectiv înregistrarea în primele şapte luni ale anului 2017 a unui profit brut de 971.880.647 lei, raportat la o cifră de afaceri de 1.948.564 mii lei. Profitul brut a crescut cu 6% faţă de perioada similară a anului 2016, în timp ce marja profitului net a crescut de la 38% la 43%, se precizează în comunicat, cu sublinierea că rezultatele au fost realizate pe o producţie de energie semnificativ mai mică faţă de perioada similară din anul anterior, cauzată de condiţiile meteorologice.

Ministerul Energiei anunță că a finalizat analiza la Hidroelectrica, care evidențiază necesitatea schimbării de strategie a statului român în privința acestei companii. Pentru a continua performanţele financiare ale companiei şi a asigura sistemul energetic naţional, ţinând cont de situaţia actuală a pieţei şi de necesarul de noi capacităţi de producţie, societatea trebuie să demareze procesul investiţional în baza analizelor de rentabilitate, proces sistat în perioada 2012-iunie 2016, atunci când compania s-a aflat în insolvenţă, susțin reprezentanții ministerului.

Datele ministerului au arătat că, în perioada insolvenţei, Hidroelectrica a înregistrat profituri care au permis ieşirea din această stare şi capitalizarea companiei, dar au existat deficienţe majore în ceea ce priveşte investiţiile, mentenanţa şi retehnologizarea.

În comunicat se precizează că au fost analizate și acțiunile din ultima perioadă de timp ale reprezentanților Fondului Proprietatea  în conducerea societăților comerciale care activează în industria energetică, în corelare cu pozițiile exprimate în presă referitor la activitatea acestor companii. Aceste acțiuni și luări de poziție reflectă, în opinia conducerii ministerului, o dublă neînțelegere de către administratorii actuali ai FP, atât a rațiunii pentru care a fost creat acesta, cât și a locului și rolului industriei energetice în strategia de dezvoltare a României, așa cum este formulată și implementată de Guvernul României. “S-a putut constata orientarea reprezentanților FP în Consiliile de Supraveghere ale companiilor din sectorul energetic, indiferent de subordonarea acestora, către maximizarea profiturilor pe termen scurt, în dauna unei abordări firești, centrate pe creșterea valorii companiilor pe termen lung, pe creșterea competitivității și a segmentului de piață ale acestora. Această constatare este de natură să ne îngrijoreze și ne îndreptățește să ne punem problema dacă nu cumva acțiunile administratorilor FP sunt în dezacord cu mandatul care le-a fost încredințat de către acționarii semnificativi ai FP!”, se susține în comunicat.

Conducerea Ministerului Energiei își exprimă speranța că, în cel mai scurt timp, administratorii FP își vor reconsidera poziția și vor impune funcționarilor din subordine o conduită corespunzătoare, în concordanță cu uzanțele internaționale ale guvernanței corporatiste.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *