Ministerul Energiei joacă tare la Electrica: Consiliu cu 7 administratori în loc de 5, se schimbă echipa!

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministerul Energiei joacă tare la Electrica: Consiliu cu 7 administratori în loc de 5, se schimbă echipa!

Investițiile trebuie să mai aștepte la Electrica, că alte probleme sunt prioritare! Ministerul Energiei este un acționar nemulțumit de situația existentă în companie – dovadă sunt declarațiile acuzatoare ale oficialilor ministerului: “Uitați-vă la Electrica! Se stă de un an de zile, se doarme pe banii din listare!” (ministrul Andrei Gerea) – și își impune poziția , pregătind calea pentru schimbări în Consiliul de Administrație al societății.

electrica

Electrica ar urma să fie administrată de un Consiliu de Administrație compus din 7 membri aleși de AGOA, din care cel puțin 4 administratori trebuie să fie independenți și neexecutivi, este propunerea Ministerului Energiei. O scrisoare semnată de ministrul Energiei a fost transmisă în atenția președintelui CA al Electrica, Victor Cionga , prin care se solicită completarea ordinii de zi a ședinței AGEA din 10 noiembrie cu propuneri de modificare a Actului Consitutiv al Electrica. Astfel, poate fi demis actualul consiliu și numiți alți membri. Propunerea Ministerului Energiei trebuie însă susținută de acționari minoritari la AGA de luna viitoare.

Membrii Consiliului de Administratie al Electrica sunt: Victor Cionga – Președinte, Michiel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Busu si Victor Grigorescu.

Potrivit noilor propuneri, statul român, prin Ministerul Energiei, va putea propune 3 candidați pentru funcția de membri în CA, ceilalți 4 administratori urmând să fie obligatoriu independenți și neexecutivi, propuși de ceilalți acționari. Pentru candidații independenți sunt stabilite criterii obligatorii de eligibilitate și independență.

Ministerul Energiei mai vine cu o solicitare pentru AGEA: “Au dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai mulți acționari reprezentând, individual sau împreună, cel puțin 5% din capitalul social.

În AGA din 10 noiembrie se va analiza și propunerea unui grup de acționari privind demararea negocierilor de către Electrica cu Fondul Proprietatea în vederea achiziționării participațiilor FP la filialele Electrica Muntenia Distribuție Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Furnizare.

Între Electrica și Ministerul Energiei a fost declanșat un conflict, la începutul lunii septembrie, după respingerea planului de administrare al societății. Administratorii Electrica au replicat printr-o scrisoare adresată ministrului Energiei, pe care au făcut-o publică, semnalând un control al ministerului în activitatea Consiliului, ce nu-și are rostul! Deznodământul nu este însă în favoarea celor de la Electrica, administratorii plătind cu funcțiile lor îndrazneala de a se lua de reprezentanții ministerului!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *