Miniștrii Energiei din România și Bulgaria au discutat despre crearea unui mecanism de ajutor în caz de avarie în sectorul energiei electrice

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Stiri externe
Prima Pagina Energie Electrica si termica Miniștrii Energiei din România și Bulgaria au discutat despre crearea unui mecanism de ajutor în caz de avarie în sectorul energiei electrice
  • Ministrul Petcu a reafirmat interesul României de a dezvolta proiectul BRUA și i-a comunicat omologului său bulgar că România va finaliza toate lucrările aferente primei faze a proiectului până în 2019

Miniștrii Energiei din România și Bulgaria au discutat, în cadrul unei întâlniri, despre crearea unui mecanism de ajutor în caz de avarie în sectorul energiei electrice, care să poată fi accesat de oricare dintre cele două state în situații critice, precum cea înregistrată în timpul iernii trecute. România negociază acorduri similare și cu Ungaria și Serbia, scopul fiind de extindere a unui astfel de mecanism în toate statele din regiune.

Sursa foto: pagina de facebook a ministrului Energiei, Toma Petcu

Ministrul Toma Petcu și omologul său bulgar, Temenuzhka Petkova, au avut marți discuții, la Sofia, pe această temă, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei. S-a discutat, totodată despre dezvoltarea de interconexiuni energetice între România și Bulgaria, atât pe partea de gaze naturale, cât și pe cea de energie electrică.

Ministrul Petcu a reafirmat interesul României de a dezvolta proiectul BRUA și i-a comunicat omologului său bulgar că România va finaliza toate lucrările aferente primei faze a proiectului până în 2019.”BRUA este un proiect de interes comun, astfel încât considerăm că toate țările implicate trebuie să fie gata cu lucrările în același timp, pentru a se face conectarea între ele la capacitatea prevăzută în proiect și pentru a începe pregătirile pentru etapa a doua. România vrea să dezvolte discuțiile pe această temă și să ducă mai departe colaborarea istorică cu Bulgaria. Cred că este momentul să trecem la pasul următor și am rugămintea să o facem împreună”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, citat în comunicat. La rândul său, ministrul bulgar al Energiei a afirmat că Bulgaria sprijină orice proiect de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale care garantează securitatea energetică în regiune.

A altă temă de discuție a fost dezvoltarea de noi interconexiuni ale rețelelor de electricitate din România și Bulgaria. În acest context, ministrul Petcu a adus în discuție planul construcției unei rețele de transport a energiei în zona de coastă a Mării Negre, între România și Bulgaria, dar și proiectul cablului submarin de transport al energiei către Turcia, prin Bulgaria.

Cei doi miniștri au convenit asupra necesității înființării unor grupuri de lucru al căror rol va fi găsirea soluțiilor de uniformizare a mecanismelor de tranzacționare a energiei electrice în cele două state, pentru integrarea piețelor de energie din statele din Sud-Estul Europei în piața unică europeană.

Ministrul Petcu a propus omologul său bulgar ca ambele state, alături de alți membri ai Uniunii Europene, să aibă un punct de vedere comun asupra legislației comunitare în domeniul reducerii emisiilor de carbon. Având în vedere pregătirile pentru preluarea, de către România și Bulgaria, a președinției Consiliului Comisiei Europene, în 2019, un punct de vedere comun al țărilor în care energia produsă în termocentralele pe cărbune acoperă cote importante în mixul energetic ar întări poziția acestora în relația cu Comisia Europeană. Cei doi miniștri au convenit că România și Bulgaria vor solicita împreună o perioadă de tranziție mai lungă, cumulată cu un plan național de investiții în această industrie.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *