Ministrul Anton Anton: Guvernul a aprobat patru intervenții la OUG 114 pe partea de energie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Anton Anton: Guvernul a aprobat patru intervenții la OUG 114 pe partea de energie

Guvernul a decis, în şedinţa de vineri, modificarea OUG 114/2018, astfel încât preţul gazelor de producţie internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul şedinţei de Guvern.

“La OUG 114, la partea de energie s-au făcut patru intervenţii. Prima dintre ele: aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh – n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic”, a spus Anton, citat de Agerpres.

“Am redus cei 2%, faimosul 2% (contribuţia de 2% din cifra de afaceri – n.r.), l-am redus pentru producătorii de energie electrică pe bază de cărbune şi am spus chestia asta de multe ori şi o s-o spun în continuare: producătorii de energie electrică pe cărbune sunt împovăraţi îngrozitor de certificate (de emisii poluante – n.r.) şi atunci nu mai are niciun rost să-i împovărăm şi cu o taxă de 2%”, a arătat oficialul guvernamental, potrivit Agerpres.

A treia modificare a OUG 114 pe partea de energie a fost majorarea ratei reglementate de rentabilitate a operatorilor de distribuţie de la 5,6% la 6,9%. “În fine, a patra modificare este legată de extensia reţelelor de gaze pentru populaţie, extensie pe care, prin modificările aduse la 114, putem să o facem utilizând şi fonduri publice. Până acum existau nişte restricţii referitoare la utilizarea fondurilor publice”, a precizat ministrul, anunțând că OUG 114/2018 va fi modificată, din nou, în următoarea şedinţă de Guvern.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Ministrul Anton Anton: Guvernul a aprobat patru intervenții la OUG 114 pe partea de energie”

  1. Sunt eu orb sau modificarea menționată în primul paragraf s-a pierdut pe drum? În ordonanța publicată în M. Of. nu apare nicio modificare cu privire la plafonarea prețului reglementat angro (art. 124 din lege).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *