Ministrul Burduja, la întâlnirea cu Ministrul Energiei din Kazakhstan: Am solicitat accelerarea investiţiilor Rompetrol în România din Fondul de Investiţii româno-kazah, inclusiv în energie verde

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministrul Burduja, la întâlnirea cu Ministrul Energiei din Kazakhstan: Am solicitat accelerarea investiţiilor Rompetrol în România din Fondul de Investiţii româno-kazah, inclusiv în energie verde
  • România și Kazakhstan, protocol de colaborare pentru accelerarea investiţiilor şi comerţului bilateral

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că a solicitat Ministrului Energiei din Kazakhstan, Almassadam Satkaliyev, şi colegilor săi accelerarea investiţiilor Rompetrol în România din Fondul de Investiţii româno-kazah, inclusiv în energie verde şi, de asemenea, urmărirea celor mai stricte standarde de securitate a muncii, de siguranţă, urmărirea planurilor de investiţii şi de mentenanţă.

“În energie, cunoaşteţi faptul că cea mai importantă investiţie a Kazahstanului este cea de la Rompetrol. KazMunayGaz este acţionarul majoritar şi am abordat mai multe subiecte legate de Rompetrol. Este o companie importantă în România şi ne dorim ca să funcţioneze eficient, corect şi fără niciun fel de incident”, a precizat ministrul Burduja, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, în domeniul nuclear, există o relaţie foarte strânsă cu partenerii din Kazahstan. Este probabil cel mai important producător de uraniu şi în contextul programului nuclear civil românesc, este foarte important să putem conta pe rezervele de uraniu. Când se poate exploata în condiţii comerciale corecte o facem în ţară, când nu trebuie să acoperim acest necesar din alte surse şi surse diverse, pentru a avea securitatea aprovizionării, a afirmat ministrul Energiei, potrivit Agerpres.

În cadrul Comisiei interguvernamentale mixte dintre România şi Kazahstan pentru cooperare economică s-a semnat un protocol de colaborare, printre domeniile vizate fiind accelerarea investiţiilor şi comerţului bilateral.

„Kazahstan este un partener comercial strategic cheie pentru România, cel mai important din Asia Centrală şi inclusiv în contextul strategiei Uniunii Europene de conectivitate în Asia, care a fost lansată în timpul preşedinţiei României. Este esenţial să întărim legăturile de transport, mărfuri şi energie între România şi Kazahstan, în două puncte strategice de pe harta regiunilor noastre. Am semnat la final un protocol de colaborare cu domnul ministru Satkaliyev, care vizează câteva aspecte. În primul rând, accelerarea investiţiilor şi comerţului bilateral. Este la un nivel istoric ridicat, dar putem mai bine şi putem să le echilibrăm în favoarea României prin diversificarea acestor fluxuri comerciale şi vizăm industria echipamentelor petroliere, transporturile, serviciile şi alte bunuri cu valoare adăugată ridicată. Vorbim de o piaţă importantă în Kazahstan, de aproximativ 19 milioane de locuitori”, a spus ministrul Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria scrie Agerpres.

Relaţia comercială dintre cele două ţări a ajuns la 2,8 miliarde de dolari în primele 11 luni din 2023, însă exporturile României din această sumă sunt la un nivel destul de modest, de numai 112 milioane dolari, deşi s-au dublat faţă de anul 2022.

Reuniunea experţilor şi Secretariatelor din cadrul celei de a 17-a Sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică între Romănia şi Republica Kazahstan (Comisia Mixtă), în organizarea Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE), s-a desfășurat, în data de 15 februarie, Palatului CCIB.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *