România nu rămâne fără gaz, iar românii nu trebuie să se îngrijoreze România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%, cu 42,7% la Depogaz și 49,7% la Depomureș, asigură Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
“Nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației. România are resurse suficiente pentru a trece peste această iarnă, chiar dacă în anumite zile apelează la importuri, inclusiv pentru a-i susține pe frații noștri de peste Prut. Astăzi am convocat un comandament de iarnă cu principalele instituții și companii implicate în sectorul gazier – producători, furnizori, distribuitori, Transgaz, Depogaz – pentru a analiza situația stocurilor de gaze naturale și pentru a asigura continuitatea aprovizionării”, precizează Burduja, într-un comunicat.

Ministrul spune că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz motivând că este datoria ministerului să se asigure că fiecare metru cub de gaz este gestionat corect, că regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracție și că siguranța aprovizionării este pe primul loc. Dacă vor exista nereguli, ele vor fi sancționate drastic. Raportul va fi public. Voi lua măsurile necesare fără ezitare, precizează Burduja.
Depogaz a anunțat diminuarea capacității zilnice de extracție a gazelor cu 20-40% până la finalul acestei luni, iar procentul va fi redus la 14% în prima parte a lunii martie, a scris e-nergia.ro. Depogaz a emis notificarea la data de 5 februarie, urmând ca limitarea să intre în vigoare începînd cu data de 7 februarie.
Am văzut anumite temeri în spațiul public și este firesc să răspund, inclusiv pentru a combate avalanșa de știri false propagate de extremiști, care și-au făcut din sectorul energetic ținta principală de atac, a reaxționat ministrul Energiei.
Depozitele sunt făcute să fie folosite, scopul lor este să ne ajute în zilele grele de iarnă, iar faptul că nivelul scade nu este un semn de criză, ci de normalitate. La final de martie, vom avea în continuare peste jumătate de miliard normal metri cubi de gaze în stoc. Nu avem motive de îngrijorare, se specifică în comunicatul ministerului.
Transgaz a furnizat prognoza completă a consumului estimat pentru perioada următoare. Avem datele legate de consum, producție și capacitate de extracție, pe fiecare zi în parte. Nu vom avea probleme să depășim săptămânile de iarnă rămase, subliniază ministrul Energiei.