Ministrul Energiei: Este necesar  să demarăm din timp demersurile pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna viitoare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Energiei: Este necesar  să demarăm din timp demersurile pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna viitoare
  • Virgil Popescu va participa, pe 5 mai, la Sofia, la o primă întâlnire a grupului de lucru regional dedicat operaționalizării platformei energetice europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale în regiunea de sud-est a Europei

“Situația în România este una stabilă, țara noastră neavând contracte directe încheiate cu Gazprom. Este necesar însă să demarăm din timp demersurile pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna viitoare”, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a participat la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei convocată de urgență, la Bruxelles, pe subiectul asigurării securității energetice la nivel european în contextul acțiunilor recente ale Gazprom de sistare a alimentării cu gaze naturale în Polonia și Bulgaria.

În acest context, ministrul a salut inițiativa Comisiei Europene de a înființa Platforma Energetică Europeană pentru achiziția în comun a gazelor naturale, care va avea rolul de a agrega cerea din statele membre si încheia contracte de furnizare cu state terțe, altele decât Rusia. Pe 5 mai Virgil Popescu va participa la Sofia la o primă întâlnire a grupului de lucru regional dedicat operaționalizării platformei în regiunea de sud-est a Europei, alături de omologii mei din țările vecine.

România a identificat deja surse și rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependența de importurile din Rusia. Din această perspectivă, am transmis Comisiei Europene că pentru România este importantă operaționalizarea și funcționarea la capacitate maximă a Coridorului Vertical de Gaze și a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze. Aceste coridoare sunt deosebit de importante pentru a asigura fluxul de gaze din  terminale de tip LNG, precum și din Azerbaidjan, având în acest sens discuții cu autoritățile azere pentru identificarea unor volume de gaze disponibile, a precizat ministrul Energiei.  

De asemenea, Popescu a informat Comisia Europeană, în dialogurile bilaterale pe care le-am purtat cu Comisarul Kadri Simson și cu Directorul General Ditte Juul Jørgensen, asupra demersurilor României de valorificare a potențialului de gaze naturale onshore de mare adâncime și offshore  din Marea Neagră. Îmi doresc o adoptare rapidă a legii offshore de către Parlament pentru a operaționaliza acest proiect, a spus el.

Pe termen mediu și lung, România este ferm angajată în demersurile de decarbonizare prin investiții semnificative în surse regenerabile și hidrogen, în paralel cu asigurarea independenței energetice prin menținerea unui mix energetic diversificat. În acest sens, este necesară accelerarea proiectelor în domeniul nuclear prin construirea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă și retehnologizarea Unității 1, dezvoltarea în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, construirea de noi capacități de producție energie electrică pe bază de gaz natural și dezvoltarea infrastructurii aferente, precum și prelungirea utilizării cărbunelui pentru o perioadă de tranziție scurtă, aferentă depășirii actualei crize energetice. Avem nevoie de valorificarea potențialului indigen, crearea de locuri de muncă prin noi proiecte în domeniul energetic și reducerea dependenței de importuri. Asigurarea unui preț accesibil pentru consumatori și menținerea competitivității industriilor naționale sunt deosebit de importante pentru relansarea economică a României și a UE, a mai precizat ministrul Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.