Ministrul Energiei: Este un dezmăţ de facturi umflate, estimări aiurea, încărcare de contracte. Trebuie puse nişte reguli, vor începe “controale foarte serioase” la furnizori

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Energiei: Este un dezmăţ de facturi umflate, estimări aiurea, încărcare de contracte. Trebuie puse nişte reguli, vor începe “controale foarte serioase” la furnizori

L-am ascultat și noi, ca mulți alți români, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, aseară la TV, să înțelegem ce se întâmplă cu facturile la utilități și cum se prezintă situația pe piața de energie, cu ce soluții vine Ministerul Energiei.

“Eu cred că este un dezmăţ de facturi umflate, estimări aiurea, încărcare de contracte, şi cred că trebuie puse nişte reguli, iar instituţiile statului care au atribuţii de control să îşi facă treaba, pentru că numai aşa pot să înţeleagă că, totuşi, în România nu pot să facă. Poate acelaşi lucru ar fi vrut ei să îl facă în ţările lor de origine, ale furnizorilor şi totuşi nu fac acolo, pentru că reacţia acolo este mult mai rapidă. Eu mă bucur că instituţiile au reacţionat, am avut discuţii împreună şi de mâine se încep nişte controale foarte serioase. Legislaţie avem, cadrul legislativ avem, avem amenzi foarte mari. Dacă este cazul putem să modificăm amenzile şi nu am nici cea mai mică reţinere să vin cu o Ordonanţă de Urgenţă, o să modificăm amenzile şi pentru alte tipuri de acţiuni pe care le fac alţi furnizori şi care devin o obişnuinţă a unora, inclusiv facturi mărite. De ce să nu plătească ei pentru facturi mărite la cifra de afaceri, dacă fac lucruri repetitive, ca să nu mai facă a doua oră şi să fie foarte atenţi”, a explicat Virgil Popescu, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, începând de astăzi, 31 august, Autoritatea Naţională de Reglementară în Energie (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor începe “controale foarte serioase” la furnizorii de energie şi de gaze naturale.

Tot astăzi va avea loc, la Palatul Victoria, o nouă întâlnire a premierului Florin Cîţu cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan și reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței pentru a discuta despre situaţia din piaţa de energie.

Ce spune Virgil Popescu despre prețul gazelor naturale

Preţul la gaze naturale va reveni în parametri normali după ce conducta Nord Stream 2 va fi funcţională, a declarat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu,la Digi 24, menţionând că revenirea va avea loc după această iarnă.

“Eu cred că pe piaţa energiei electrice deja s-a ajuns la un nivel şi vom asista la un platou. Şi la gaze naturale asistăm la un platou numai că la gaze naturale spre deosebire de energie electrică unde avem clar explicaţii, certificatul de CO2, lipsa de producţie, consumul mare, la gaze naturale preţul după mine este dat clar de către gazul rusesc. Deci s-a hotărât, Gazprom a mărit gazul pentru Europa. 40% din consumul Europei este dat de către Gazprom, automat este market-maker, face preţul la gaz şi cred că până nu va pleca conducta Nord Stream 2 nu vom asista la o reducere a preţului. Eu cred că după ce va pleca conducta Nord Stream 2, va fi funcţională, cred că preţul va reveni în parametri normali acolo unde era înainte de această mărire. Nu la preţul anului 2020 când era 4 euro, ci la preţul anului 2012, undeva la 20 – 22 de euro pe MW, acum fiind 44 – 46 de euro, practic dublându-se. Nu mă aştept să revină înapoi în această iarnă ci cred că imediat după ea”, a spus Virgil Popescu, la Digi24, potrivit Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Ministrul Energiei: Este un dezmăţ de facturi umflate, estimări aiurea, încărcare de contracte. Trebuie puse nişte reguli, vor începe “controale foarte serioase” la furnizori”

  1. Mda. Facem orice trebuie, dar in niciun caz n-avem voie sa observam ca Hidro are EBITDA de 80% si profit net dublu fata de anul trecut – stiti dvs., Hidroelectrica, „compania noastra” careia un anumit ministru ii face o reclama pur si simplu desantata, pentru ca poate si nu-l intreaba nimeni de sanatate, nici macar Consiliul Concurentei…
    De vina trebuie musai sa fie ticalosii de furnizori, care au tupeul sa-si mareasca profitul de la 1% la 2%.
    Ministru cica liberal…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *