Nu avem probleme cu sistemul energetic național, cu gazele naturale, cu depozitele de gaze naturale și nu putem compara situația României cu situația Spaniei, a asigurat ministrul Energiei, Virgil Popescu. România este producător de gaze naturale, Spania este importator de gaze naturale. Când luăm niște măsuri pentru piața respectivă, sigur trebuie să ne gândim și la particularitățile pieței. Noi suntem, totuși, producători de gaze naturale și trebuie să gândim în sensul de a nu bloca nici noile exploatări de gaze naturale, pentru a avea gaze în continuare, dar și de a proteja consumatorul român, de a proteja românii și firmele în România, a explicat ministrul.
Și la energie, şi la gaze, am văzut tot felul de discuții, că vom rămâne fără gaze la iarnă, am tot văzut în spațiul public . Infirm categoric, a subliniat Popescu, precizând că România, în momentul de față, avem capacitățile de stocare la 70% din capacitatea maximă.

“România este conectată cu Ungaria, cu Bulgaria, cu Ucraina, deci, România are interconectări cu absolut toate statele vecine. Gazul în România poate să intre prin Bulgaria, prin Ucraina și prin Ungaria. România are BRUA. Prin BRUA circulă în momentul de față sută la sută, este plină sută la sută, este tranzit, sunt și capacități și molecule de gaz care rămân în România. Deci nu vorbim că poate să intre doar prin Ungaria. Poate să intre și prin Bulgaria, și prin Ucraina. Are o capacitate de interconectare cu mult mai mare faţă de ce avea în urmă cu cinci, şase, şapte ani de zile, când capacitatea cu Ungaria era foarte limitată, aşa e, aveţi dreptate, dar asta era în urmă cu ceva timp. În momentul când s-a dat în folosinţă BRUA, Faza 1, capacitatea de interconectare a crescut foarte mult, la 1,7 miliarde de metri cubi pe an, cu Ungaria”, a prezentat ministrul Energiei.
În ce privește preţul gazului, el a spus că acesta este direct influenţat de către Federaţia Rusă prin Gazprom. Au redus livrările prin Ucraina, au redus livrările către Europa, îşi respectă doar contractele, nu suplimentează, au crescut livrările prin Asia. Eu cred că este o modalitate prin care doresc să grăbească conducta Nord Stream ca să introducă gaze prin Nord Stream. Când va porni porni conducta Nord Stream, ea este finalizată, am văzut toți în presă că este finalizată, urmează o perioadă de verificări, de reglementări ale reglementatorului german. Eu cred că nu e o criză a gazului, ci a prețului gazelor, să îi spunem, este făcută ca să grăbească acest Nord Stream. Când va fi Nord Stream funcțională, sunt convins că prețul gazelor va scădea și v-am dat exemplul pieței futures, pentru iarna viitoare, de la Viena, când prețurile se întorc către unde au fost, a afirmat Popescu.