Ministrul Energiei: Nu cred că va fi o majorare a preţului energiei de la 1 iulie. Am auzit de scumpiri de 15-16% la gaze până la finele anului

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Energiei: Nu cred că va fi o majorare a preţului energiei de la 1 iulie. Am auzit de scumpiri de 15-16% la gaze până la finele anului

„Am auzit, dar încă n-am văzut tarife la gaze naturale, de scumpiri de 15-16 la sută până la sfârșitul anului”, a spus ministrul Energiei  Virgil Popescu, la Digi24. El nu a exclus posibilitatea ca facturile la gaz să se crească la iarnă cu 20 până la 25 la sută.

În schimb, ministrul nu crede că va fi o majorare, de la 1 iulie, a preţului energiei electrice.”În continuare este oferta Hidroelectricii, care este menţinută cu certitudine până la 1 iulie, care este mai mică decât oferta lor de anul trecut şi cred că mai există şi alţi furnizori privaţi care au ofertă la fel de bună ca cea de anul trecut sau chiar un pic mai mică”, a precizat Popescu, la Digi 24.

De ce tarifele la gaze vor fi mai mari de la 1 iulie? Ministrul Popecu a explicat la Digi 24: Liberalizarea pieței gazului s-a făcut anul trecut și a pornit de la un preț care era foarte jos, pentru că a fost pandemie și nu a fost cerere și de aceea nu putem compara 2021 cu 2020 din punct de vedere al prețului. Prețul gazului la 1 iulie eu cred că ajunge la nivelul prețului gazului din 2019. Să nu uităm că prețul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preț reglementat, reglementat prost cu acea ordonanță 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câștigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienții casnici. Cererea de gaz a crescut, pentru că economia a început să meargă.

„Cred că și ANRE, și Consiliul Concurenței, și ANPC trebuie să se uite foarte bine la aceste scumpiri de la data de 1 iulie, pentru că nu pot să stea în picioare”, a spus Virgil Popescu la Digi 24. „Eu nu pot să spun că 20 la sută este rezonabil. După mine, ar trebui să nu existe scumpiri”, a adăugat acesta.

De la 1 iulie 2021 românii vor plăti mai mult la energie electrică și termică, gaze naturale și lemne de foc. Conform unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă, prețul gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, va fi mai mare cu 20%; prețul energiei electrice – cu cca. 10%; prețul energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, va crește cu minim 50% și prețul prețului lemnelor de foc – cu cca. 10%. Cel puțin 4 milioane de români riscă să ajungă în anul următor în sărăcie energetică, semnalează Asociația Energia Inteligentă, care a realizat un studiu ce prezintă riscul creșterii sărăciei energetice în care se vor adânci milioane de români după 1 iulie 2021.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *