Consum istoric de gaze, de 72-74 de milioane mc/zi. Ministrul Energiei: “Putem asigura trecerea fără probleme a zilelor de ger. România este pregătită să fie echilibrată energetic”

Publicat pe Categorii Actual, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Consum istoric de gaze, de 72-74 de milioane mc/zi. Ministrul Energiei: “Putem asigura trecerea fără probleme a zilelor de ger. România este pregătită să fie echilibrată energetic”

„Bulgaria ne-a cerut ajutor pe furnizare de energie motivând  o problemă în sistem. Nu ne-am asumat acest lucru ținând cont de situația dificilă în care ne aflăm”, a spus Petcu

“Putem asigura trecerea fără probleme a zilelor de ger și să dăm astfel un semnal că România este pregătită să fie echilibrată energetic. Consumul național de electricitate și gaze va ajunge la valori record zilele acestea, însă există capacitățile necesare pentru a trece de acest vârf”, a declarat ministrul Energiei Toma Petcu, anunțând că mâine, la prânz, va avea loc o nouă ședință a Comitetului pentru situații de urgrență în cadrul Dispeceratului Energetic Național, în cadrul căreia se va analiza în detaliu situația pe vârfurile de consum și pentru a se lua măsurile necesare pentru toată săptămâna.

15894512_825909087550062_2031376658498147359_n

Sursa foto: Ministerul Economiei

România va atinge în această perioadă un consum maxim istoric de gaze, estimat la 72-74 milioane metri cubi pe zi, din care o cantitate de circa 16 milioane mc de gaze este asigurată din import. “Pe gaze, se estimează că vom ajunge la un consum de 72-74 de milioane metri cubi, consum istoric. Maximul atins până acum a fost de 71,2 milioane mc”, a spus Petcu.

În prezent, 28 milioane de mc pe zi de gaze sunt asigurate din producţia curentă a producătorilor, 26 milioane mc pe zi provin din rezervele de gaze înmagazinate pentru perioada iernii. Furnizorii de gaze și-au asumat să importe 16 milioane mc/zi, a anunțat minsitrul Energiei.

O altă decizie a fost trecerea unor producători de electricitate sau energie termică pe bază de gaze pe păcură. Transgaz a notificat Dispeceratul Energetic Naţional, ca Elcen, CET Brazi şi CET Galaţi să treacă de la gaze pe păcură.

Ministrul Energiei a precizat că a fost nevoit să refuze o solicitare de furnizare energie din partea autorităților bulgare. „Bulgaria ne-a cerut ajutor pe furnizare de energie motivând  o problemă în sistem. Nu ne-am asumat acest lucru ținând cont de situația dificilă în care ne aflăm”, a spus Petcu.

Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, a participat astăzi la Comandamentul de iarnă de la sediul Dispecerului Energetic National, alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, parlamentari și reprezentanți ai sectorului energetic.

În urma analizei modului de funcționare a Sistemului Electroenergetic Național și a Rețelei naționale de transport al gazelor naturale s-a constatat ca toate instalațiile din gestiunea Transelectrica functioneaza normal, consumul de energie electrica la nivel național fiind acoperit integral, iar rezervele naționale de energie sunt asigurate pentru echilibrarea sistemului, se precizează într-o informare a Ministerului Economiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *