Ministrul Energiei, Toma Petcu, la prima conferință ministerială 16+1: România a accelerat negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și termocentrala Rovinari

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Evenimente
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Energiei, Toma Petcu, la prima conferință ministerială 16+1: România a accelerat negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și termocentrala Rovinari

Pentru prima dată, în cadrul în cadrul formatului 16+1, miniștrii energiei din 16 țări europene și China se întâlnesc la București, în aceste zile,  în cadrul conferinței organizate de Centrul Român al Energiei(CRE), sub patronajul Ministerului Energiei și al Ministerului Afacerilor Externe. Vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă şi directorul Administraţiei Naţionale pentru Energie din China, , Nur Bekri, este însoțit de reprezentanţi ai 20 de companii şi instituţii din sectorul energetic.

“România are onoarea de a organiza prima conferință în formatul 16+1, după ce și-a asumat rolul de coordonator al domeniului energiei în această platformă de cooperare. Cred că, fiind gazdă a două evenimente foarte importante într-un termen foarte scurt – mă refer la CESEC și la reuniunea 16+1 – România își demonstrează poziția de factor de stabilitate energetică în regiune. Reuniunea 16+1 pune față în față companii europene și chineze în încercarea de a găsi noi proiecte comune, dincolo de cele aflate deja în curs de negociere: reactoarele nucleare 3 și 4 și un grup energetic nou la Rovinari”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, în deschiderea lucrărilor. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, ieri, că România este interesată să dezvolte cooperarea economică cu China, iar energia şi infrastructura sunt două domenii cu potenţial.

“România a accelerat negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și realizarea unui grup nou pe lignit la termocentrala Rovinari. Ambele sunt proiecte strategice majore pentru România care, odată dezvoltate, vor avea impact la nivel național și regional. Am deblocat împreună cu partea chineză negocierile în ambele cazuri și le-am accelerat. Chiar în marja acestei reuniuni, echipele de negociere româno-chineze au avut întâlniri zilnice, timp de o săptămână. De altfel, în luna septembrie aceleași echipe au discutat timp de trei săptămâni aspecte legate de Acordul Investitorilor și viitoarele Companii de Proiect. Ca să vă faceți o idee despre intensitatea cu care lucrăm, pot să vă spun că echipele de negociere au avut în ultimele trei luni mai multe runde de discuții decât în ultimii ani la un loc” , a afirmat  ministrul  Petcu. „Sunt multe lucruri de făcut în sectorul energetic românesc. De aceea, cred că având la acceași masă toate statele din Regiune și China putem identifica noi oportunități de colaborare în acest sector vital pentru noi toți”, a mai spus acesta.

Nur Bekri, vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă și directorul Administrației Naționale pentru Energie din China, a precizat că partea chineză acordă o mare apreciere evenimentelor de la București, fiind prezentă la aceste activități cu o delegație formată din 20 de companii și instituții din sectorul energetic.”Administrația pentru Energie din China, România și alte țări din Europa Centrală și de Est vor acționa împreună pentru dezvoltarea schimburilor în domeniul centralelor hidroelectrice, nucleare, energiei regenerabile, energiei petroliere și cărbunelui. Așa cum prietenii din mass-media cunosc, în China a avut loc cea de-a 19-a Adunare Generală a Reprezentanților, prilej cu care a fost declarată intrarea societății socialiste chineze într-o nouă etapă. Până în anul 2020, China va ajunge la un nivel de trai mediu, urmând ca din anul 2020 să intre într-o nouă etapă. Sunt foarte încrezător că această conferință va aduce beneficii viitoare Chinei, precum și țărilor din Europa Centrală și de Est, pentru o colaborare practică și va oferi în acest sens oportunități de dezvoltare a colaborării”, a afirmat Nur Bekri.

Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a prezentat prioritățile României, și anume: diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, dezvoltarea rutelor alternative de transport, interconectarea sistemului de transport al gazelor naturale cu cele ale ţărilor vecine şi la sistemul de transport european, dezvoltarea sectorului LNG, prin construirea unui terminal de regazeificare la ţărmul Mării Negre, dezvoltarea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor şi evaluarea şi exploatarea rezervelor de hidrocarburi deja identificate în Marea Neagră.  “Ne-am propus dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a electricităţii, cu tehnologii cu emisii scăzute, atingerea unui grad de interconectare de 10% la capacitatea instalată până în 2020, atingerea ţintei de 19% privind reducerea consumului primar de energie electrică, în vederea creşterii eficienţei energetice, dezvoltarea contorizării şi a reţelelor inteligente. România are un mix energetic echilibrat datorită valorificării unor importante resurse energetice interne, precum gazele, petrolul, cărbunele, potenţialul hidroenergetic, zăcămintele de uraniu pentru centralele nucleare, precum şi potenţialul pentru dezvoltarea resurselor regenerabile de energie”, a afirmat Tudorache.

România este prezentă prin cele mai importante companii din energie: Nuclearelectrica, Rompetrol KazMunayGas, Adrem, Complexul Energetic Oltenia, Romgaz, Transelectrica, Conpet, Hidroelectrica, Electroalfa, Eximprod, Energobit. De asemenea, Forumul CDCEP 16+1 beneficiază de prezența unor jucători puternici de pe piața energetică europeană, cum ar fi: Ungaria, Polonia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Albania, Letonia, Lituania, Muntenegru, Serbia, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia.

Evenimentul reprezintă o ocazie unică de cooperare comercială, de promovare a companiilor energetice românești. Totodată este şi o oportunitate de dezvoltare a relațiilor la cel mai înalt nivel guvernamental prin inițiativa de creare a unei platforme dinamice de relaționare pentru mediul de afaceri din Europa Centrală și de Est și China, care să avanseze cooperarea între cele două regiuni pe principiile formatului 16+1 în domeniul energetic, au afirmat reprezentanții CRE.

În cadrul conferinței ministeriale,  CRE a organizat un  târg la care participă reprezentanţi ai companiilor energetice din România, precum şi ai unor firme de profil din statele central şi est europene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *