Ministrul Grigorescu, între “o serie de dezamăgiri” și “facem tot ce ține de minister“

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Grigorescu, între “o serie de dezamăgiri” și “facem tot ce ține de minister“

Grea moștenire a fost lăsată ministrului Victor Grigorescu de fosta conducere a Ministerului Energiei! Nu există în acest moment un program de iarnă pentru sectorul energetic aprobat de Guvern; se întârzie cu planul de restructurare la Complexul Energetic Hunedoara, dar și cu modernizarea grupurilor energetice la CE Oltenia, există riscul de dezangajare a peste 500 milioane lei – fonduri europene. În prima sa conferință de la preluarea portofoliului Ministerului Energiei, Victor Grigorescu și-a exprimat dezamăgirea și îngrijorarea pentru toate aspectele semnalate, asigurând că „va face tot ce ține de minister să schimbe situația”.

496dfcebca2c327eb0b6464eb00aeb9f

“Avem un comandament de iarnă gestionat de Ministerul Energiei, regret că l-am convocat eu pentru prima dată, aproape de 1 decembrie și nu pe 1 noiembrie cum ar fi trebuit. Este îngrijorător că nu există un program de iarnă aprobat de guvern care să identifice parametrii de funcționare a societăților pentru asigurarea funcționării normale a sectorului energetic. Ar fi fost util ca acest program să fi fost aprobat încă de la începutul toamnei”, a declarat Victor Grigorescu, cu mențiunea că va promova o hotărâre de guvern în regim de urgență în zilele următoare. Cum se impune o perioadă de dezbatere publică, actul normativ ar putea ajunge la aprobare la Guvern în ianuarie 2016. Până atunci, ministrul a dat asigurări că, între timp, vor avea loc întâlniri cu regularitate ale comandamentului de iarnă.

CE Hunedoara: Întârzieri la planul de restructurare. Risc de lichidare

La Complexul Energetic Hunedoara, situația este complicată, a admis Grigorescu. Stocurile de carbune sunt „departe de ceea ce ar fi fost de dorit”, „Constat și la Hunedoara, cu regret, că am convenit împreună cu partenerii noștri europeni, dar și cu instituții românești, un plan de acțiune în vară, care presupunea definitivarea unui plan de restructurare și că acesta nu este gata, deși ar fi trebuit să fie la această dată finalizat și aprobat. I-am rugat pe toți colegii să ne concentrăm ca acest plan să fie finalizat în cel mai scurt timp și înaintat sau să urmeze procedurile de rigoare”, a afirmat ministrul Energiei. Până la finele anului, planul de restructuare al CE Hunedoara trebuie prezentat Comisiei Europene , altfel compania riscă lichidarea.

La CE Oltenia, doar două din cinci proiecte de modernizare – finalizate

În ce privește Complexul Energetic Oltenia, ministrul Grigorescu se declara dezamagit de cum gestioneaza conducerea proiectele de modernizare a unor grupuri energetice. „Avem o serie de dezamăgiri. Doar două dintre proiectele de modernizare grupuri energetice din cinci sunt finalizate”, a spus el, refuzând să spună ce se întâmplă cu conducerea companiei!

Grigorescu a mai anunțat că Ministerul Energiei se află printre instituțiile la care există riscul de dezangajare a fondurilor europene. „Vorbim de fonduri în valoare de peste 500 de milioane de lei”, a spus ministrul Energiei. Practic, sunt proiecte care nu vor putea fi puse în funcțiune până la 31 decembrie 2015, termenul limită.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *