Complexul Energetic Hunedoara: Încep pregătirile pentru intrarea în insolvență! Remus Borza, în cărți pentru administrator judiciar

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential
Prima Pagina Energie Electrica si termica Complexul Energetic Hunedoara: Încep pregătirile pentru intrarea în insolvență! Remus Borza, în cărți pentru administrator judiciar

După vizita de lucru a  ministrului Energiei, Victor Grigorescu,  se pregătește intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, după cum susțin reprezentanți ai companiei.  Consiliul de Administraţie a hotărât să ceară în instanţă intrarea voluntară în insolvenţă a CEH. Potrivit declarațiilor lui Grigorescu, în viziunea ministerului pe care îl conduce “falimentul nu este o opțiune în cazul Complexului Energetic Hunedoara”. Remus Borza, administrator judiciar la Hidroelectrica, este în cărți să preia administrarea insolvenței la CE Hunedoara, ne-au precizat surse autorizate.

Președintele Consiliului de Administrație, Aurelian Ghimpău, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, că a fost cerută insolvența CE Hunedoara și că managerul societății, Emil Floruț, a fost revocat din funcție! Consiliul de Administrație l-a mandatat pe Viorel Stancu, directorul Diviziei Miniere, să preia atribuțiile directorului general, potrivit lui Ghimpău. Insolvența companiei a fost cerută de 18 societăți la Tribunalul Hunedoara, cauza fiind datoriile CE Hunedoara. Termenul de judecată este 7 ianuarie 2016. Potrivit datelor CA, datoriile totale ale CE Hunedoara către parteneri comerciali, bănci și bugetele statului se ridică la 1,2 miliarde lei.

Ministrul Grigorescu și secretarii de stat,  la CE Hunedoara: Conducerea să-și asume situația dezastruoasă și să ia măsuri curajoase!

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, însoțit de secretarii de stat Corina Popescu și Cristian Bușu, se află  în vizită de lucru în Valea Jiului. El a cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să-și asume situația dezastruoasă în care se găsește compania și să ia măsuri curajoase care să împiedice alunecarea spre o situație fără remediu

.Complex-Energetic-Hunedoara

„Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să își asume situația în care se găsește compania, să înțeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase și să împiedice alunecarea înspre o situație fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase, care au pus în pericol însăși existența companiei. Cine nu înțelege că e nevoie să îndreptăm rapid greșelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipă cu noi. E momentul în care depolitizarea și reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă. Câteva elemente pe care se vor concentra acțiunile în perioada următoare: probleme de mediu, asigurarea stocurilor minime de cărbune sau consolidarea financiară a societății’, a scris Grigorescu, pe contul său de Facebook.

Ministrul Energiei admite, în postarea sa, că situația financiară a companiei este dezastruoasă, temerea principală fiind că se poate ajunge chiar la un faliment. O astfel de situație este complet inadmisibilă, pentru că ne-am vedea puși în fața unei probleme sociale enorme în Valea Jiului și a unei probleme de siguranță a sistemului energetic național, a subliniat Grigorescu.

La finele lunii noiembrie, ministrul Energiei constata cu dezamăgire că planul de restructurare al comapniei nu este gata, deși la acea dată trebuia finalizat și aprobat.

Stocurile de cărbune de la CEH sunt ”departe de ceea ce ar fi fost de dorit” și a cerut să aibă o informare zilnică privind parametrii companiei, dar și un plan de funcționare până la sfârșitul iernii, a precizat Grigorescu. În cadrul CEH lucrează peste 6.400 de angajați la minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan și la termocentralele Mintia și Paroșeni.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *