Ministrul Virgil Popescu, în Parlament: Nu există niciun risc privind alimentarea cu gaze la iarnă. Programul de compensare a facturilor va fi prelungit funcție de tendința prețurilor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Virgil Popescu, în Parlament: Nu există niciun risc privind alimentarea cu gaze la iarnă. Programul de compensare a facturilor va fi prelungit funcție de tendința prețurilor

Nu există niciun risc privind alimentarea cu gaze la iarnă, acesta fiind doar un zvon care apare periodic pentru a creşte preţul gazelor pe bursă, a afirmat ministrul desemnat al Energiei, Virgil Popescu, la audierea sa de către comisiile de specialitate din parlament, unde a primit aviz favorabil, potrivit Agerpres.

„Avem un plan naţional de urgenţă, e aprobat de foarte mult timp, dar vreau să infirm categoric aceste zvonuri, cum a fost şi acela cu blackout-ul, văd că şi acesta e reluat ca un laitmotiv, că vor fi probleme în alimentarea cu gaze naturale. Eu pot să văd doar interesul unora de a creşte preţul pe piaţă, pentru că e o bursă şi, ca orice bursă, este sensibilă. Am văzut o declaraţie a reglementatorului din Germania că amână avizarea Nord Stream 2 şi preţurile au crescut, la fel văd că cineva încearcă acest lucru şi în România”, a spus Popescu, citat de Agerpres.

El a mai spus că, în ianuarie, programul de compensare a facturilor va fi analizat şi, dacă este cazul, în funcţie de tendinţa de preţuri în plan european, mondial, acest program va fi prelungit.

Noul guvern ia în calcul modificarea legislaţiei, astfel încât firmele care doresc licenţă de furnizare energie sau gaze vor trebui să-şi dovedească solvabilitatea, a afirmat ministrul Energiei. „Din punctul de vedere al Guvernului, noi putem interveni la nivel de legislaţie primară şi secundară. Normele acestea care au fost făcute pentru licenţierea furnizorilor au fost făcute de ANRE. Observăm că reglementările ANRE permit foarte uşor licenţierea unor jucători în piaţă care, ulterior, nu mai doresc să mai rămână în piaţă, îşi depun licenţele sau nu sunt suficient de prudenţi astfel încât să poată rezista. Ne gândim, prin legislaţia primară, să impunem criterii minimale, pentru licenţierea jucătorilor, în aşa fel încât să preîntâmpinăm situaţii de acest gen. În primul rând, criteriul solvabilităţii. Nu poţi veni cu un capital social de un milion de lei, să spunem, să te apuci să faci achiziţii de sute de milioane de lei pe piaţa de energie”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *