Ministrul Virgil Popescu, în ședința de Guvern: Până acum au fost eliberate 2700 de certificate de situații de urgență

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Virgil Popescu, în ședința de Guvern: Până acum au fost eliberate 2700 de certificate de situații de urgență

Peste 2700 de firme au cerut deja certificatul pentru situații de urgență, a anunțat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cadrul ședinței de Guvern.

“Aseară am lansat platforma prevenire.gov.ro, prin care se eliberează certificate de situație de urgență. Până acum au fost eliberate 2700 de certificate de situații de urgență, online. Lucrurile funcționează foarte bine, automat. Nu există sincope. Putem avea mii de accesări pe secundă”, a declarat ministrul Virgil Popescu. Premierul Orban l-a felicitat, spunând: „Aveți o provocare mare sa procesați toate aceste lucruri online”.

Ministrul Popescu a mai spus, la Guvern, că sistemul energetic național este supravegheat în permanență și funcționează în parametri normali.

Aplicația dedicată eliberării Certificatelor de Situație de Urgență este activă și poate fi accesată pe platforma http://prevenire.gov.ro .

„Am lansat aplicația pentru eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență. Aș vrea să reamintesc că se eliberează exclusiv online și GRATUIT! Și, totodată, vreau să le atrag atenția operatorilor economici care solicită CSU că au nevoie de semnătură electronică digitală”, a declarat Virgil Popescu Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, citat într-un comunicat al ministerului.

Certificatele de Situație de Urgență – CSU se eliberează numai pe perioada existenței stării de urgență în România, la cerere, solicitanților, operatori economici, a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS–CoV-2. Acestea sunt emise în două forme:

  • TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate (afectați de Ordonanțele Militare).
  • TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

Documentul are ca scop susținerea operatorilor economici în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități de creditare, măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar și social asupra activității acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2: amânarea la plată pentru serviciile de utilități, invocarea de forță majoră (doar pentru IMM-uri).

Cererea pentru eliberarea CSU se realizează exclusiv prin intermediul acestei platforme, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării operatorului economic.

Atenție: Este nevoie de semnătură electronică! Dacă nu există semnătura electronică certificatele de situație de urgență vor fi revocate!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.